Következő mérkőzések
Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia

Lakásátadási roham várható ebben az évben

A fővárosban az új építésű ingatlanok átlagos négyzetméterára 764 ezer forint, vidéken nagyjából csupán feleennyi.

Illés József
2018. 01. 25. 6:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hamarosan beindul idehaza az újlakás-átadási dömping. Az idén akár 20-25 ezer új építésű ingatlan is beköltözhetővé válhat. Az építőiparban tapasztalható óriási munkaerőhiány miatt azonban számos otthon birtokbavétele áthúzódhat a jövő évre – tudtuk meg az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértőjétől. Balogh László elmondta: az építési kedv felerősödése az előző években bevezetett lakástámogatások megjelenése mellett az új lakások általános forgalmi adójának (áfa) 27-ről 5 százalékra való csökkentésének következménye. A kedvezményes áfa azonban csak 2020 elejéig marad érvényben. Így valamennyi kivitelező igyekszik még idén vagy jövőre átadni az épületeket. – Ha pedig a kormány nem hosszabbítja meg az adókedvezményt, két év múlva hatalmas visszaesés következhet be a lakásépítésben – jegyezte meg a szakember.

A Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület (TLE) álláspontja is az, hogy fontos lenne a jelenlegi építési hajlandóság fenntartása, megerősítése. Ehhez azonban a szervezet szerint olyan stabil otthonteremtési és építéspolitikára, valamint intézkedésekre lenne szükség, amelyek biztosítják, hogy ne csak átmeneti fellendülésről legyen szó, hanem a lakásépítések száma egy egészséges szintet érjen el az elkövetkező években, és évtizedes távlatban is ekörül stabilizálódjon. Az egyesület hangsúlyozza: a lakásépítéseknél a kiszámíthatóság és a hosszú távú tervezhetőség kiemelkedően fontos az anyaggyártási és kivitelezési kapacitások, a többéves átfutású társasházi projektek, valamint a foglalkoztatás és a szakképzés szempontjából is.

A TLE is úgy látja, hogy a jelenlegi ötszázalékos újlakás-áfa újbóli 27 százalékra emelkedése 2020-tól az építkezések leállását vonná maga után. Az áfaemelésből következő árrobbanást ugyanis biztosan nem bírja el a fizetőképes kereslet, a beruházások csökkenő jövedelmezősége pedig ismét visszavetné a lakásépítést. Így a további beruházások tervezéséhez elengedhetetlen az új otthonok áfakedvezményének rögzítése. A szakma ezért egyöntetűen azt javasolja, hogy az új ingatlanok kedvezményes adózásának fenntartásáról mihamarabb tegyen szándéknyilatkozatot a kormány – hívta fel rá a figyelmet a szervezet.

Az Újotthon.hu elemzése szerint az új lakások piacán az árak tekintetében meglehetősen nagy a szóródás. A fővárosban például a még elérhető legolcsóbb (350 ezer forint/négyzetméter) és a legdrágább (2,5 millió forint/négyzetméter) ingatlanok fajlagos ára között csaknem hatszoros a különbség. A fővárosban az új építésű lakások átlagos négyzetméterára 764 ezer forint. Nagyítóval kell keresni azt a még megvásárolható néhány lakást, amelynek az ára nem érte el a négyzetméterenkénti 400 ezer forintot. A négyzetméterenként félmillió forint alatt kínált fővárosi új építésű lakások a teljes kínálatnak mindössze 7,5 százalékát teszik ki. Az olcsó lakások szinte kivétel nélkül a külső pesti kerületekben vannak. A fővárosban kínált új lakások 82 százalékát 500 ezer–egymillió forint/négyzetméter ársávban kínálják a beruházók. Míg a pesti és budai belső kerületekben a kínálat nagyobb része a 750 ezertől egymillió forintig terjedő négyzetméterenkénti kínálatiár-sávban található, addig a külső pesti kerületekben félmillió–750 ezer között kínálják az új építésű társasházi lakások négyzetméterét.

A vidéki újlakás-kínálat átlagos négyzetméterára 387 ezer forint, ami a fővárosi kerületek átlagos árszintjének a fele. A legdrágább városok Sopron, Székesfehérvár és Kecskemét 450 ezer forint körüli négyzetméterárral, ám ettől az árszinttől nem sokkal marad el Győr sem. A vidéki városokban már 220 ezer forinttól kapható új lakás, és a legdrágábbak négyzetméterára sem éri el az egymillió forintot. A megyei jogú városokban hirdetett lakások több mint felét, 56 százalékát 400 ezer forint alatt kínálják a beruházók. A négyzetméterenként 500 ezer forint feletti árú lakások aránya mindössze nyolc százalék.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.