Élő közvetítés
Ausztria
ÉLŐ
Törökország

Magánnyugdíj: azok jártak jól, akik nem léptek ki

Komoly hozamot zsebelhetnek be, akik nem dőltek be a kormánynak, és maradtak a magánnyugdíjpénztárukban.

Hajdú Péter
2018. 01. 12. 15:22
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben a 2011-ben a társadalombiztosítási rendszerbe visszalépő egykori magánnyugdíjpénztári tagok azon keseregnek, hogy az állami rendszer elnyelte a megtakarításaikat, s egy fillérrel sem kapnak majd több nyugdíjat, mint ha be sem léptek volna a magánnyugdíjpénztárba, az ott maradók boldogan dörzsölhetik markukat.

A pénztárak ugyanis 2017-ban átlagosan 7–11 százalékos hozamot írtak jóvá a tagok számláin – írja az Azénpénzem.hu. A pénzügyi szakportál cikke szerint egy átlagos tagnak 2016 végén négymillió forint volt a számláján, így a legjobb hozamot jóváíró Horizont Magánnyugdíjpénztár leghatékonyabb, de egyben legkockázatosabb befektetést kínáló növekedési portfóliója 11,56 százalékot, azaz 462 ezer forintot írt jóvá az ügyfelek számláján. Nem maradt el ettől sokkal a maradék három magánnyugdíjpénztár növekedési portfóliójának hozama sem, hiszen 9,4 és 11,23 százaléknyi pluszt írt jóvá az ügyfélszámlákon.

A valamivel kevésbé kockázatos, úgynevezett kiegyensúlyozott portfóliók is jól teljesítettek: mind a négy nyugdíjpénztár hét százalék fölötti hozamot ért el, de akadt, amelyik egy év alatt csaknem 9 százaléknyi pluszt írt jóvá a tagok számláin. Azok jártak a legrosszabbul, akik a klasszikus portfóliót választották. Ők ugyan pénzüknél maradtak, de sok hasznot nem rakhattak zsebre. A 2,38 százalék és 2,95 százalék közötti jóváírások ugyanis arra voltak elegendők ahhoz, hogy a pénzromlás mértékét ellensúlyozzák. Egyetlen kivétel volt, a szövetség klasszikus megoldása, amely mindössze 0,17 százalékos hozamot ért el.

Hosszú távon még nagyobb hasznot rakhattak zsebre a magánnyugdíjpénztárban maradt tagok. A portál számításai szerint a pénztárak döntő többségének államosítása, illetve a tagok állami rendszerbe visszaerőltetése óta, vagyis az elmúlt hat évben a múlt év végéig átlagosan 70 százalékkal nőtt a pénztártagok vagyona. A konkrét számok nyelvére lefordítva ez azt jelenti, hogy akinek 2011 végén négymillió forint volt a számláján, annak most 6,8 millió forintra nőtt a számlaegyenlege. Ez különösen annak fényében nevezhető kiugróan magas hozamnak, hogy ez idő alatt az infláció mindössze 10,18 százalékos volt. A legjobban teljesítő portfólió hat év alatt 81 százalékos vagyongyarapodást ért el, de a növekedési és a kiegyensúlyozott portfólió átlaga is elérte a 70 százalékot. A leggyengébb teljesítményt a klasszikus portfóliók hozták,  de még azok átlaga is 20-30 százalékos hasznot írt jóvá ezen idő alatt, vagyis kétszeresen-háromszorosan múlták felül hozamaik az inflációt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.