Élő közvetítés
Ausztria
ÉLŐ
Törökország

Stadionok után grandiózus jégcsarnokok épülnek, de miből fizetik ki a rezsit?

Egy fedett jégpálya energiaköltségeit tízmillió forintos nagyságrendben befolyásolhatja az időjárás, illetve a hűtési technológia.

B. Molnár László
2018. 01. 09. 16:42
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy nemrég beszámoltunk róla, stadionok és sportcsarnokok után elkezdődött a jégcsarnokok állami pénzből való építése, a győri és a szombathelyi létesítmények alapköveit már le is rakták. A győri nettó egymilliárd forintos, míg a szombathelyi 2,2 milliárdos költséggel épül föl; javarészt társaságiadó-kedvezményből (tao), azaz közpénzből. Ám kérdés, hogy az üzemeltetési költségekre honnan lesz majd pénz. Körülnéztünk, más fedett jégcsarnokok esetében miként oldják meg a fenntartást.

A Káposztásmegyeren található Vasas Jégcentrum nemrég került állami kézbe; ennek a létesítménynek nagy előnye, hogy bérbe adható üzlethelyiségei vannak, amelyek a jégfelület igénybevételétől függetlenül fix bevételt jelentenek. – Tény, hogy az egy főre vetített üzemeltetési költségek vonatkozásában a fedett jégpálya és a fedett uszoda a legköltségesebb. A nyitott jégpályáknak, amilyen például a Városligeti Műjégpálya, kedvezőbbek a mutatóik, mert csak szezonálisan működnek, és a hűtőgépek energiafogyasztása is csak meleg időben jelentkezik markánsan. Egy fedett jégpálya energiaköltségeit tízmillió forintos nagyságrendben befolyásolhatja az időjárás, illetve a fölhasznált hűtési technológia. A létesítmény üzlethelyiségeinek bérbeadásából fix bevételünk származik, míg a jégbevételeket leginkább két dolog határozza meg: sikerül-e bevonni a nehezen értékesíthető időszakokra az oktatási intézményeket, valamint a sportági szakszövetségek, illetve tagjaik milyen támogatott vagy nem támogatott igénybevételi díjért használják a jeget – tudtuk meg Török Ottó ügyvezető igazgatótól.

Fentiek egyértelműen igazolják: ha a tervezéskor és a kivitelezéskor gondolnak a jövőre, azaz a fenntartási lehetőségekre, költségekre is, az sem elképzelhetetlen, hogy egy-egy sportlétesítményt anélkül lehessen rentábilisan üzemeltetni, hogy ne az állami költségvetésre háruljon a fenntartáshoz szükséges összegek előteremtése. – Nem az a gond, hogy valamiből, most például várhatóan fedett jégpályákból, csarnokokból lesz egyre több, hanem az, hogy jelenleg senki sem gondol a jövőre, a létesítmények fenntartására. Ez a nagy építkezési hullám egyértelműen a társaságiadó-kedvezmény rendszerének köszönhető, ám nagy kérdés, mi lesz akkor, ha megszűnik a tao – mondta lapunknak Szabados Gábor sportközgazdász. Szerinte ugyanis az eddig fölépített és a közeljövőben elkészülő sportlétesítményeket piaci alapon nem lehet vagy nagyon nehéz fenntartani; egyértelműen látszik, muszáj az államnak segítenie, azaz közpénzt tennie a működtetésbe. Nem véletlen, hogy a tao utódja, a tao 2. a fenntartáshoz nyújtott volna támogatást.

– Noha a jelenlegi rendszerben a működtetésre, a fenntartási költségek fizetésére nem lehet fölhasználni a taopénzeket, sejthető, hogy mégis erre fordítják némely helyeken a beérkezett támogatást. Ám meggyőződésem, hogy ez is csak rövid távon kínál megoldást, és a legnagyobb gond: egyáltalán nem látom azt a tervezést, hogy fölkészüljünk arra, mi lesz, ha vége a taónak – folytatta a szakember.

Szabados Gábor úgy véli, nagyon kedvező, hogy azok a sportágak kerültek a látványsportágak közé, amelyek a sportlétesítmények adta lehetőségek alapján szinte lefedik valamennyi sportágat. Például a jégcsarnokok esetében a jégkorong mellett a műkorcsolya és a jégtánc vagy a gyorskorcsolya is szerepet kaphat. A gondok máshol kezdődnek. – A mostani sportfejlesztéseknek az a legnagyobb hibájuk, hogy a tervezéskor és a kivitelezéskor nem támogatják a jövőt, azaz a létesítmény normális szinten való fenntartását. Nem piaci szempontok alapján dőlnek el ezek a beruházások, és nem kellene minden sportlétesítményt multifunkcionális beruházásként megépíteni, ami az esetek többségében túl szép, és sokkal többet tud, mint amire egyébként szükség volna. Állítom, a jó értelemben vett fapados létesítmények, amelyek sokkal közelebb állnának az igényekhez, jobbak és fenntarthatóbbak lennének – közölte a sportközgazdász.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.