Következő mérkőzések
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Zsiday Viktor jelentős forintgyengülést jósol

A közgazdász szerint a nemzetközi folyamatok miatt a forint rövidtávon sebezhető lehet.

MN
2018. 01. 14. 17:25
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt hetek, hónapok legfontosabb makrogazdasági változása az, hogy elkezdődtek a kamatemelések világszerte – hívta föl a figyelmet a jelenségre blogján Zsiday Viktor közgazdász. Úgy látja, a jegybankárok gondolkodásában mintha változás állt volna be: egyre többen vélik úgy, hogy az extrémlaza monetáris kondíciókat szigorítani kell, vagyis vissza kell fogni a pénznyomtatást és emberileg értelmezhető szintre emelni a kamatokat. Szerinte a világ most kezd ráébredni arra, hogy globális kamatemelési ciklus jöhet, ezért kezdett el gyengülni a dollár. Másik fontos eseménynek az amerikai részvénypiacokon zajló pánikot tartja. Fennáll annak a lehetősége, hogy néhány héten-hónapon belül 10-30 százalékos részvénypiaci esés jön.

Megemlékezik posztjában a szakember a forintról is, amely szerinte kifejezetten érdekes helyzetben van, mert a jegybank láthatóan ragaszkodik a nullaközeli kamatszinthez, olyannyira, hogy már 5 milliárd eurónyi értékben avatkozott közbe a piacokon ennek érdekében. A fent említett nemzetközi mozgások miatt a forint rövidtávon sebezhetőnek látszik, ezért elképzelhető akár a 320 forintos árfolyam is az euróval szemben (most 308 forint körül van egy euró), de hosszabb távon az árfolyam kordában tartható – véli írásában Zsiday Viktor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.