Következő mérkőzések
Cseh Köztársaság
21:002024. június 26.
Törökország
Grúzia
21:002024. június 26.
Portugália

Hiába kérdeztük a Nébihet a tápszerbotrányról

A Lactalis termékei 83 országban veszélyeztették a gyerekek egészségét. A boltoknak vissza kell venniük a gyanús élelmiszereket.

B. Molnár László
2018. 02. 02. 17:08
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra sincs rá megnyugtató válasz: veszélyt jelent-e még kisgyermekeink egészségére a világ egyik legjelentősebb gyermektápszer-gyártójának, a Lactalisnak szalmonellával fertőzött tejpora? Noha eleinte úgy tűnt, hogy a babatápszerbotrány nem érinti hazánkat, mert korábban arról szóltak a hírek, hogy csak az észak-franciaországi, craoni üzemben tavaly február 15-e után gyártott tápszer bizonyos tételeiről van szó, többek között a Franciaországban Milumal, Celia és Picot néven forgalmazott termékcsaládok babatápjairól. Aztán kiderült, a vállalat valamennyi terméke fertőzött lehet, s 83 országba, köztük Magyarországra is szállítottak belőlük.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ennek megfelelően megkezdte a Magyarországra szállított termékek ellenőrzését, ám hiába tettük fel a vizsgálatokkal kapcsolatos kérdéseinket, a hivatal munkatársai lapzártánkig nem válaszoltak.

Ettől függetlenül ha a Lactalis által gyártott terméket vásárolt valaki, azonnal vigye vissza a boltba!

A készítmények a Rossmann Magyarország Kft. üzleteiben voltak kaphatók; a cég visszavonta a polcairól a terméket.

Azt kérték saját honlapjukon mindenkitől, hogy a botrányban esetleg érintett Babydream tápszereket és gyerekitalokat elővigyázatossági okokból vigyék vissza a legközelebbi üzletükbe, ahol blokk nélkül is megtérítik az árát. – Ha egy árut szalmonellafertőzés gyanújával visszarendelnek, a korábban már eladott termékeket kötelező a boltoknak visszavenniük, és vissza kell adniuk a pénzt. Ha bebizonyosodik, hogy egy ilyen fertőzött tápszertől lett beteg egy gyermek, akkor a polgári törvénykönyv alapján szerződésen kívül okozott kár miatt polgári pert indíthatnak a hozzátartozók – jelentette ki lapunk kérdésére Bercsényi Gábor ügyvéd.

Január közepéig 35 francia, egy spanyol és egy görög kisgyerek szalmonellafertőzéséről derült ki, hogy feltehetően a bébiétel okozta, ám szerencsére valamennyi baba felépült.

Ami igazán felháborító az ügyben, hogy a cég tavaly augusztusban annak ellenére nem értesítette a hatóságokat saját belső vizsgálatai eredményeiről, hogy ezek már ekkor kimutatták a szalmonellabaktériumot, másrészt a szeptemberi állami ellenőrzés sem mutatott ki semmit. Sőt, a HVG.hu szerint már 2005-ben is találtak szalmonellával fertőzött terméket a gyártó egyik ütemében. Akkor csaknem 150 gyermek betegedett meg.

A mostani botrányt az robbantotta ki, hogy decemberben több kisbaba szalmonellafertőzéssel került kórházba Franciaországban.

Januárban aztán kénytelen volt elismerni a fertőzést a tejipari óriás vezére is. Emmanuel Besnier, a 17 milliárd eurós forgalmú Lactalis vezérigazgatója kijelentette, akár 12 millió doboz babatejpor is fertőzött lehet, és az érintett termékek visszahívása megkezdődött. Noha a Lactalis elismerte azt is, hogy nem tudják egyértelműen kiszűrni a szalmonellával esetleg fertőzött dobozokat a többi közül, kommunikációjuk mégis arról szólt, ennek a döntésnek nem egészségügyi okai voltak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.