Titkolják, mennyi kártérítés jár az oroszoknak, ha nem épül meg Paks II.

A beruházásról szóló megállapodások több fejezete még mindig „korlátozott terjesztésűnek” minősül.

MN
2018. 02. 07. 18:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A paksi atomerőmű bővítését célzó beruházásról szóló megállapodások nagy részének már feloldották az államtitok-minősítését. Kivételt jelent az a fejezet, amely arról szól: kell-e, és ha igen, mennyit kell fizetnünk az oroszoknak, ha felbontjuk a szerződést – írja az Átlátszó.

A portál felidézi, hogy a bővítéséről kötött megvalósítási megállapodásának egyes elemeit, például a fővállalkozói szerződést gyakorlatilag az aláírás pillanatában titkosnak nyilvánították. Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos tavaly arra jutott, hogy nem indokolt az általános titkosítás, a NAIH vezetője emiatt egyeztetést kezdeményezett a kormánnyal, ami után közölte: a szerződések egy jelentős részének minősítését már feloldották.

Az Átlátszó most azt írja, a hozzájuk eljutott hivatalos dokumentumból kiderül: a szerződések legtöbb részéről tavaly valóban feloldották a titkosítást, öt fejezet azonban még mindig „korlátozott terjesztésűnek” minősül, ami azt jelenti, hogy csak olyasvalaki férhet hozzá, aki erre külön engedélyt kapott a tárca nélküli minisztertől, azaz Süli Jánostól.

A legérdekesebb ezek közül a Termination rész titkosítása, ebből ugyanis kiderülne, mi történik akkor, ha megszűnik a szerződés, tehát, ha például egy új kormány úgy dönt, hogy mégsem szeretne Pakson atomerőművet építeni. Tehát – mivel ezt a részt is „korlátozott terjesztésűnek” minősítették – nem lehet tudni, hogy a szerződés megszűnése esetén fizetni kell-e az oroszoknak, és ha igen, pontosan mennyit.

Információik szerint egyébként a tárca nélküli miniszter egyelőre a szerződés nem titkos részeit sem adta ki arra hivatkozva, hogy azok sérthetik a Roszatom leányvállalatának üzleti titkait.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.