Tíz százalékkal nőhet a liszt ára – Drágulhat a kenyér is

Emelkedhet a sütőipari termékek ára, de nem túl nagy mértékben.

MN
2018. 02. 06. 5:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Biztosan lesz áremelés, de hogy kinél mikor, s mekkora, azt nem tudni – válaszolta lapunknak a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetségének főtitkára. Pótsa Zsófiát azért kerestük meg, mert a hírek szerint a malmok a lisztárak emelésére készülnek. – A tavalyi aratást követő 15 százalékos lisztáremelés után a következő egy-két hónapban az átadási ár további mintegy 10 százalékos növekedésével lehet számolni – jelentette ki a szakember, hozzátéve: némelyik vállalkozás már túl is van ezen a lépésen. A drágulás oka a gabona áremelkedésén túl szerinte az, hogy januártól a minimálbér és a garantált bérminimum átlagosan 10 százalékkal nőtt, és 30 százalékkal drágult az áram a versenypiacon. Így a tavaly januári 43 ezer forint helyett ebben az évben már minimum 48 ezer forint a búza tonnánkénti ára. De van olyan termelő, aki 52 ezer forintot is elkér a legfontosabb kenyérgabona tonnájáért.

Felvetésünkre, hogy nálunk miért drágulásról kell beszélnünk, amikor a világpiacon csökkennek a gabonaárak, Pótsa Zsófia azt válaszolta, hogy a kinti olcsóbb árut még mindig drágább lenne hazahozni, mint a megemelt árú hazai búzát megvenni. – Persze kérdés, hogy az exporttal mi lesz, mert így a magyar termelők nem tudnak versenyezni külföldön az olcsó román vagy ukrán gabonával. Viszont be kell látni, hogy a megnövekedett költségek miatt áremelés nélkül veszteséget szenvednének el a gazdák. – Persze nem mindenki egyből 10 százalékot tesz rá az árra, lesznek, vannak olyanok, akik az első 4-5 százalékos emelést február elején, a következő hasonlót március környékén érvényesítik. Ennek következtében a malmok is kénytelenek lesznek többet kérni a lisztért. A malomipar nem tartozik a legjövedelmezőbb ágazatok közé, nagyjából kétszázalékos a nyeresége – jelentette ki.

Nagy kérdés, hogy a drágább gabona és a drágább liszt milyen arányban jelenik meg a késztermékek árában. Pótsa Zsófia szerint a pékipar nem emel majd jelentősebb mértékben. – Ha 10 százalékot emelkedik a liszt ára, az nagyjából 10 forinttal dobja meg a kenyér kilónkénti árát. Ma az egy főre jutó éves fogyasztás 70 kiló, ebből kiszámítható, hogy ez 700 forint pluszt jelent egy embernek, ami két budapesti buszjegy ára, tehát nem jelentős. A szervezet azonban tovább lobbizik az áfacsökkentésért is, mint az az utóbbi évek történt egyes alapvető élelmiszerekkel – közölte.

Próbáltuk megszólaltatni a Magyar Pékszövetséget is az ügyben, ám azt közölték lapunkkal, hogy amíg nem tudnak konkrétumokat, nem bocsátkoznának találgatásokba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.