Következő mérkőzések
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

A fagyok miatt kevesebb barack lesz az idén

A márciusban tapasztalt tél nemcsak jelentős kiesést okozott a gyümölcsösökben, de a kártevőket is megritkította.

B. Molnár László
2018. 03. 27. 5:29
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem múltak el nyomtalanul az előző heti fagyok a magyarországi gyümölcsösökben, s a szakemberek szerint a kajszi- és az őszibarack esetében már kijelenthető, a gazdáknak termésveszteséggel kell kalkulálniuk. Apáti Ferenc, a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács gyümölcsfőbizottságának elnöke úgy véli, a két gyümölcsfajtát tekintve akár több tízezer tonnával kevesebb termés is lehet. – Az eddigi adatok alapján sajnos kijelenthető, hogy országos szinten a közepesnél jobb termésre nem számíthatunk a kajszi- és az őszibarack esetében. Ha nem érik további fagykárok a gyümölcsösöket, úgy kajszibarackból negyvenezer helyett maximum huszonöt-, míg őszibarackból hatvanezer helyett maximum negyvenötezer tonnányi termésre számíthatunk – jelentette ki az elnök, aki hozzátette, az adatok még változhatnak, amennyiben a következő másfél hónapban visszatérnek a fagyok.

A néhol –20 Celsius-foknál is hidegebb hajnali időjárás után a múlt héten – elsősorban március 21-én és 22-én hajnalban – az ország északkeleti részén, Szabolcsban és Borsodban süllyedt –10 Celsius-fok alá a hőmérő higanyszála, míg máshol szerencsére nem mértek a gyümölcsösökre veszélyes hideget. – Ahol az éjszakai hőmérsékletek nem zuhantak –10 fok alá, ott egyetlen gyümölcsfaj sem szenvedett virágrügy-károsodást. Ugyanakkor az is tény, hogy ilyen hőmérsékleten a cseresznye, a meggy és a szilva korai fajtáiban kialakultak mérhető, de egyelőre nem döntő jelentőségű rügykárok, míg az alma és a körte érdemben nem károsodott – állította Apáti Ferenc.

Elméletileg egyébiránt komoly rügykárosodás esetén sem zárható ki a teljes termés más gyümölcsök esetében, ehhez azonban kíméletes időjárásra lenne szükség. Más kérdés, hogy az elfagyott rügyek miatt a szüretig megmarad a nem várt, jelentős mértékű gyümölcshullás kockázata. – Fontos kiemelni, hogy május közepéig akármikor kaphatunk újabb tavaszi fagyokat, így bármilyen termésbecslésnek csak a virágzás befejeződése, azaz fajtól függően április eleje és május eleje, még inkább a május közepéig tartó fagyveszélyes időszak elvonulása után van értelme – közölte Apáti Ferenc.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) korábbi állásfoglalása szerint egyelőre országos problémáról nem beszélhetünk, ugyanakkor a nyugat-dunántúli kajszibarack-ültetvényekben és kisebb mértékben a dél-alföldi őszibarackosokban már előrehaladottabb volt a vegetáció. – Arrafelé számolni kell a fagy káros hatásaival, ahogy egyes északkeleti körzetekben az almásokban – olvasható a lapunknak eljuttatott levélben. A NAK ugyanakkor úgy véli, a hideg idő növényvédelmi szempontból akár hasznosnak is ítélhető, ugyanis az enyhe tél miatt áttelelő kártevők és kórokozók számát a fagyos időjárás jelentősen csökkenthette. A szervezet mindenesetre a vegetációs időszak elején – március végén, április elején – gyors állapotfelmérést készít a fagy hatásairól, így közelebb kerülünk ahhoz, hogy kiderüljön, az idén mekkora termésveszteséget kell elszenvedniük a gazdáknak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.