Következő mérkőzések
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Milliárdos adójóváírástól esnek el a betegek

Egyes betegségek után a minimálbér öt százalékának megfelelő adó-visszatérítést lehet igényelni.

MN
2018. 03. 26. 6:29
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Többmilliárdos adójóváírás is járhatna a betegeknek, ha kihasználnák a lehetőséget, ám igen sokan nem is tudnak róla, mi járna nekik – írja a Világgazdaság. Egyes betegségek után ugyanis a minimálbér öt százalékának megfelelő adó-visszatérítést lehet igényelni. A 2016-os adóévet tekintve 200 ezren sem éltek a kedvezmény igénylésével a személyi jövedelemadó bevallásakor. Az igénybe vevők 12 milliárd forintos adójóváírást kaptak – tájékoztatta a lapot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

A Mazars adóigazgatója, H. Nagy Dániel valószínűnek tartja, hogy a négymillió munkavállalóból nem csak kétszázezer adózó lenne jogosult a kedvezményre. Feltételezése szerint sokan nem ismerik ezt a lehetőséget, holott nem kis összegről van szó, hiszen „éves szinten a tavalyi 76 500 forinthoz képest idén már 82 800 forinttal lehet csökkenteni az adó összegét, ami egész évre vetítve a havi 138 ezer forintos minimálbér öt százalékának felel meg” – írja a lap.

A NAV adataiból az látszik, hogy 2016-ban év közben havi átlagban 70 55-an érvényesítették a kedvezményt, majd az adóbevallásukban 120 ezren. Az érvényesítéséhez természetesen szükséges az orvosi igazolás.

Az szja-kedvezményt 1995 óta lehet igényelni a betegségek BNO-kódjával. A törvény a súlyos fogyatékosságnak ítélt betegségek esetén ítéli meg, mint amilyen a cukorbetegség, a Crohn-betegség vagy a laktózintolerancia. Az utóbbi például a felnőtt lakosság harmadát érinti hazánkban. Cukorbetegséggel körülbelül 770 ezer beteget kezelnek a háziorvosok évente – állítja a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, az új betegek száma pedig eléri a 35-40 ezret.

A felsorolt betegségek lefolyása, a kísérő tünetek súlyossága a kategóriába tartozó pacienseket különböző súlyosságú csoportokba sorolja. Az emlitett kórképek egyes esetekben súlyos fogyatékosságot is okozhatnak, de az illető betegségekben szenvedők összességére nem ez a jellemző – hívta fel a figyelmet lapunk egy főorvos olvasója.

Azt, hogy az egyes betegségek esetében milyen tünetegyüttes számít súlyos fogyatékosságnak, azt a 335/2009 (XII.29). számú kormányrendelet írja le. A felsorolt betegségekben szenvedő súlyos fogyatékossággal élők, valamint a rokkantsági járadékot jogszerűen kapók jogosultak az adójóváírásra is.

A kormányrendeletben felsorolt diagnózisok vezethetnek ugyan ilyen állapothoz, de nem törvényszerű, hogy az ilyen betegségekben szenvedők súlyos állapotban legyenek – pontosította cikkünket a főorvos.

Az adóhivatal azt kéri, hogy az igazolás tartalmazza a súlyosan fogyatékos személy személyazonosító adatait, fel kell tüntetni a lakóhelyét, adóazonosító jelét, az igazolás kiállítását megalapozó szakorvosi dokumentáció kiadásának dátumát, valamint a súlyos fogyatékosság véglegességének vagy ideiglenes jellegének megállapítását és az orvos aláírását.

Aki év közben szeretné igénybe venni az adókedvezményt, annak egy nyilatkozatot kell leadnia a munkahelyén. Aki nem, annak az adóbevallásában van lehetősége feltüntetni az igényét, ami után a NAV egy összegben, az adóbevallás beérkezése után harmincnapos határidővel utalja el az adó-visszatérítést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.