Következő mérkőzések
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Nyolc éve ígéret az adók számának csökkentése

2010-ben a Fidesz még az egyszerűsítés mellett érvelt, de az akkori 52 helyett ma 58 adónem van.

Bodacz Péter
2018. 03. 21. 9:07
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár 2010-ben Matolcsy György még a gazdasági miniszteri poszt várományosaként azt ígérte, hogy az akkor érvényben lévő 52 adónemből 12–16-ot eltörölnek az új kormány hivatalba lépését követően, az elmúlt nyolc évben tökéletesen ellenkező tendenciának lehettek tanúi a hazai magánszemélyek és vállalkozások. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda friss összesítése szerint jelenleg 58 különböző adónem van érvényben. Tavaly óta eggyel csökkent a terhek száma, ám mindez csak technikai jellegű: az energiaadó csupán a jövedéki adó újraszabályozása miatt szűnt meg önálló adónemnek lenni.

Ráadásul a kevesebb adónem nem feltétlenül jelent kevesebb adminisztrációt, mivel számos jogszabályban ma már több, eltérő jellegű adó is felfedezhető. Az ügyvédi iroda szerint a helyi adókról szóló törvény az építményadó keretében bevezette a plakátadót. Ez a reklámhordozót mint új adótárgyat nevesíti, és az önkormányzatoknak négyzetméterenként 12 ezer forint maximális adómértéket enged megállapítani rá.

A legnagyobb bevétel, 2017-ben 3500 milliárd forint, továbbra is a világrekorder áfából származik. A bevétel annak ellenére nőtt 7 százalékkal, hogy egyre több termék vagy szolgáltatás adózik alacsonyabb kulccsal. A társasági adóból származó bevétel annak ellenére alig csökkent, hogy tavaly 10–19 százalékról 9 százalékra csökkent az általános kulcs. A skála másik végén a láthatatlan mikroadók találhatók. Ebben a körben nincs változás, mert a háztartási alkalmazottak után fizetendő díj a 2017. év előzetes adatai alapján is hozta a negatív rekordot: ezúttal 29 millió forint bevételt termelt egy év alatt.

A kisadókat áttekintve szembetűnő, hogy tavaly először több bevétel, 98 milliárd forint származott katából, azaz a kisadózó vállalkozások tételes adójából, míg az egyszerűsített vállalkozói adóból, az evából 64 milliárd forint folyt be. Eközben a kisvállalkozói adóból, azaz a kivából származó bevételek a megelőző évhez képest 65 százalékkal, 22 milliárd forintra nőttek. – Úgy tűnik, az adókormányzat intenzív marketingkampánya lassan beérik, és az adózók megértik-megszeretik az új, egyszerűsített adónemeket. Ugyanakkor a 2003-ban bevezetett evából még annak ellenére is jóval több bevétel származik, mint a kivából, hogy kifejezett adómegtakarítás már nemigen érhető el vele a társasági adóhoz képest – jegyzi meg a Jalsovszky Ügyvédi Iroda elemzése. 

A 2010-es kormányváltás idején a Fidesz még számos érvet fel tudott sorakoztatni az adónemek számának csökkentése mellett. Mint annak idején – 2010 májusában – Matolcsy György egy tévéinterjúban kifejtette, az akkori adófajták harmadát–negyedét megszüntetik.  A tervezett lépés célja az volt, hogy beindítsák a növekedést, illetve az, hogy Magyarország az akkori 151. helyről száz alá kerüljön az adóterhelések alapján felállított nemzetközi ranglistán. Szintén a célok között szerepelt, hogy az adónemek változtatásával párhuzamosan a bürokráciát is csökkentsék, mert Magyarországon évente „2800 milliárd forintot visz el az adóbürokrácia”. - A bürokrácián 20 százalékot kellene „vágni” július 1-jétől egy éven keresztül – mondta még 2010 tavaszán Matolcsy György. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.