Következő mérkőzések
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

„Több százezer embert küldenek vágóhídra”

A politikai és gazdasági elit 80-100 ezer milliárd forintot vett el az emberektől, ez is elhangzott az Adóskamara tüntetésén.

Hajdú Péter
2018. 03. 11. 17:31
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Nem hagytatok az út szélén! Az árokba rúgtatok!” Ilyen és hasonló feliratokkal emlékeztették a kormányt be nem tartott ígéretére az Adóskamara mai budapesti tüntetésén a devizakárosultak, ahol néhány százan tiltakoztak kifosztásuk ellen. De transzparenseket lehetett látni a következő feliratokkal „Orbán, mi vejed vagyunk!”, „Még több stadiont!”, „Áprilisban szavazunk!”, „Független bíróságot akarunk!”

Ez utóbbi feliratra rímelnek az Adóskamara egyik alapítójának, Ravasz Lászlónak a szavai, aki szerint elbuktattak minden keresetet, amelyet a károsultak indítottak, mert a politika utasította a bíróságokat, hogy ne adjanak igazat az embereknek. – Most a kezünkben van a döntés: április 8-án arra kell szavazni, aki igazságot szolgáltat s valóban megmenti a bajba került családokat. Az a politikai alakulat pedig, amely erre nem hajlandó, az tűnjön el végleg a süllyesztőben – emelte ki.

– De nem csak a bankok felelősek – hívta föl a figyelmet. – Legalább ekkora felelősség terheli az elmúlt 28 év politikai és gazdasági elitjét, amely 80-100 ezer milliárd forintot vett el tőlünk, amelyet külföldre menekítettek vagy sajátjukként kezelve luxusberuházásokra költöttek.

– Ez az elképzelhetetlenül hatalmas összeg hiányzik a kasszából. Ezért nem jut megfelelő fizetés az embereknek, ezért nem tud fejlődni a gazdaság. Olyan hiteleket adtak nekünk, amelyek a kormány és bankok között köttetett nyílt csaláson alapulnak. Így több százezer embert küldenek vágóhídra – hívta föl a figyelmet. – Ne legyen illúziónk, már most megvannak a személyek, akik a mészárszékre hajtják az embereket – tette hozzá. Az elit a felelős azért, hogy milliószámra kerülhetnek utcára a pénzügyi szektor károsultjai.

Majd kiemelte, hiába ígérte, nyoma sem volt annak, hogy az Orbán-kormány megmentette volna a devizahiteleseket: ugyanolyan paktumot kötött a bankszektorral, mint amilyet korábban a Gyurcsány-kormány. Odadobta a hiteleseket és a kis vagyonukból befektetőket a bankoknak, hagyta, hogy kifosszák az embereket. Ráadásul privatizálták a teljes közszférát, s a saját céljaikra használják fel a bíróságot, az ügyészségeket és a teljes államhatalmat.

– Az elit megfosztotta a társadalmi jogvédelemtől azokat, akiket maga fosztott ki – utalt a brókerbotrányok károsultjaira. – Hogy ezzel fedezzék saját gyanús ügyleteiket, elhitették a társadalommal, hogy az így kárt szenvedettek rosszhiszemű nyerészkedők és csalók. Pedig ezek az emberek azért szerettek volna kis vagyont gyűjteni, hogy megkönnyítsék gyermekeik életét, illetve öregkorukra rakták volna félre, hogy emberhez méltó nyugdíjas életet élhessenek.

Tóth Zsuzsanna, az Adóskamara egy másik alapítója szerint több százezren vannak, akik szó szerint az életükért küzdenek. Egyelőre ugyanis csak a kilakoltatások szünetelnek, a végrehajtások tovább folynak, s április után a kilakoltatási moratórium lejárta után még többen kerülhetnek az utcára. Vagyis több millió ember szabadságharcáról van szó, utalt a közelgő március 15-ére. Majd idézte a büntető törvénykönyvet, amely szerint: „aki jogtalan haszonszerzés végett mást tévedésben tart vagy tévedésbe ejt s ezzel kárt okoz, az csalást követ el.” Hozzátette, a bankok ezt tették velünk.

– Sőt – tette hozzá –, a bankok maguk hozták létre a kockázatot, és annak terheit aztán az adósok nyakába varrták. A bank és a vele együttműködő elit mindent elvesz tőlünk, házat, vagyont, de még a fizetés jó részét is letiltatja, azaz függő helyzetbe hoz minden adóst, akinek meg aztán lehet mondani, mit tegyen, milyen tévét nézzen, milyen újságot olvasson.

– Most a legfontosabb feladatunk elérni, hogy azonnal állítsák le a végrehajtásokat, mielőtt több százezer ember kerül az utcára. De követeljük a devizahiteles-törvények hatályon kívül helyezését s a független igazságszolgáltatás visszaállítását – emelte ki. Kijelentette, miután a szerződések semmisek, mert a bankok tévedésben tartották a hitelt fölvevőket, csak annyit adnak vissza, amennyit fölvettek. – Sőt, még ennyit sem, mert abból levonjuk a nekünk járó kártérítést. Ez a választások tétje áprilisban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.