Hullámvasútra ülhet az export-import szaldó

Magyar Nemzet
2019. 02. 09. 14:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idén csökken, jövőre azonban ismét emelkedésbe válthat a külkereskedelmi mérleg többlete – közölték piaci elemzők a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb jelentésére reagálva. Az export értéke 4,3 százalékkal nőtt 2018-ban, míg az import 6,9 százalékkal emelkedett az előző évihez képest.

A borúsabbra fordult világpiaci kilátások és a belföldön továbbra is erőteljes fogyasztói és beruházási keresletnövekedés miatt idén még valamelyest csökken a külkereskedelmi mérleg többlete. Az új termelőkapacitások belépése és a fogyasztás növekedésének viszonylagos lassulása nyomán jövőre azonban ismét emelkedhet az aktívum – kommentálták az MTI-nek elemzők a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken megjelent első becslését a külkereskedelmi áruforgalom tavaly decemberi és egész éves alakulásáról.

A KSH jelentése szerint az export euróban számolt értéke 4,3 százalékkal nőtt 2018-ban, az import 6,9 százalékkal emelkedett az előző évihez képest. A külkereskedelmi mérlegtöbblet 6,041 milliárd euró volt, 2,037 milliárddal kevesebb az egy évvel korábbinál.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője kommentárjában kiemelte, hogy a múlt év során egyszeri tényezők is fékezték az export növekedését. Az új üzemanyag-fogyasztási norma, a WLTP bevezetése meredek visszaesést okozott az európai autóeladásokban. A tavalyi utolsó negyedévben a külkereskedelem többlete 598 millió euróval mérséklődött, így a harmadik negyedévhez képest kevésbé rontotta a GDP növekedését, amely a fogyasztás és a beruházások növekedése mellett elérhette az 5 százalékot, a tavalyi egész évben pedig a 4,8 százalékot – vélekedett az elemző. A következő években azonban újra emelkedhet a külkereskedelmi aktívum, 2021-től az új Mercedes-gyár tervezett üzembe helyezése miatt akár erőteljesebben is.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank makrogazdasági elemzője úgy ítéli meg, hogy az export kilátásai bizonytalanabbá váltak, ugyanakkor az import növekedési üteme továbbra is magas maradhat, hiszen a gazdasági növekedés hajtóereje a belső kereslet maradhat 2019-ben is. Ennek megfelelően az áruforgalmi többlet 2019-ben alacsonyabb lesz a tavalyi évben látottnál, lokális mélypontot érve el, és a 4-4,5 milliárd eurós tartományba eshet vissza. 2020-ra az elemző azonban – a fokozatosan kiépülő új exportkapacitások belépésével – ismét emelkedő külkereskedelmi többletet vár.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.