Elmozdulás a holtpontról

Többéves visszaesés után nagyon lassú ütemben, de már láthatóak az olajiparban olyan projektek, amelyek a jövőbeni kereslet kiszolgálását célozzák — mondta az OPEC főtitkára.

2019. 03. 18. 13:36
File photo of a worker walking past a pump jack on an oil field owned by Bashneft company near Nikolo-Berezovka
OIL-MEETING/ Fotó: Sergei Karpukhin Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) főtitkára szerint visszazökkenni látszik a normális kerékvágásba a stabil globális olajellátáshoz szükséges termelőberuházási aktivitás, habár még nagyon kis lendülettel. Mohammed Barkindo a szervezet és az azon kívüli fő olajtermelő országok egyeztető bizottságának a hét végén Bakuban tartott találkozója apropóján beszélt erről a Reuters hírügynökségnek és az azeri Real tévécsatornának. A főtitkár – a távirati iroda tolmácsolása szerint – rámutatott arra is, hogy a vezető olajtermelő országok jelentős eredményeket értek el a globális kereslet-kínálati egyensúlytalanságok kiküszöbölésére kialakított együttműködésükkel. Egyúttal kijelentette, hogy üdvözölné az Egyesült Államok nagyobb szerepvállalását az iparágat érintő problémák rendezésében.

Mindezzel arra célzott, hogy a következő 25 évben jelentkező olajkereslet fedezésére, valamint a kimerülő olajmezők pótlására mintegy húszmil­liárd dollár beruházásra lenne szükség az iparágban az Aramco szaúdi olajipari konszern közelmúltbéli becslése szerint. Ám a fejlesztések egy ideje lenullázódtak a nyersolaj alacsony, illetve hektikus ára miatt. Az árak kiegyensúlyozását célozta az OPEC és néhány nem tagország (például Oroszország) termelésnövekedést lassító, a túlkínálatot mérséklő megállapodása 2016 végén. E törekvés eredményét értékelte most pozitívan a főtitkár, hiszen az olcsó olaj alacsony bevételeket, végső soron pedig a beruházások befagyását eredményezte.

– A ciklikus visszaesést követően a fejlesztések növelése lett a legfontosabb feladatunk. A világgazdaságnak létfontosságú, rendkívül hosszú futamidejű projektek esetében azonban nem túl biztató a kép. Ezért is lenne szerencsés, ha az Egyesült Államok is csatlakozna hozzánk a globális energetikai dialógus olajipari vonatkozásainak megbeszélésében – mondta Mohammed Barkindo.

A fejlesztések egy ideje lenullázódtak az alacsony, illetve hektikus árak miatt Fotó: Reuters

Nem véletlen, hogy épp az Egyesült Államokat szólította meg a főtitkár, hiszen – ahogyan arról lapunk is beszámolt – a tengerentúli nagyhatalom öt éven belül maga mögé utasíthatja Szaúd-Arábiát és Oroszországot az olajexportáló országok rangsorában.

Ettől függetlenül Oroszország meghatározó szereplő marad, és egyelőre az sem biztos, hogy kitart a termelésnövekedést visszafogó megállapodás mellett.

– Még csak március közepén vagyunk, június végéig van időnk elemezni a helyzetünket és döntést hozni – mondta Alekszandr Novak energiaminiszter a napokban a Prime orosz hírügynökség szerint, utalva az együttműködés meghosszabbításának várható dátumára.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.