A családi házak húzzák idén a lakásépítéseket

Az év első két hónapjában 2110 lakásépítési engedélyt adtak ki a hatóságok, ami 15 százalékos emelkedés éves összevetésben, és 2015 óta a legmagasabb szint.

2019. 04. 09. 18:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is erőteljes növekedést mutat a lakásépítési kedv hazánkban. A statisztikai hivatal adataira hivatkozva az Ingatlan.com elemzésében azt írta: az év első két hónapjában 2110 lakásépítési engedélyt adtak ki a hatóságok, ami 15 százalékos emelkedés éves összevetésben, és 2015 óta a legmagasabb szint. Az idei növekedés elsősorban a családi házaknak köszönhető: ezekre több mint másfél ezer engedélyt kértek, vagyis az összes lakóépület mintegy háromnegyede családi házként készül.

– Az év első hónapjaiban rendszerint alacsony a lakásépítési engedélyek száma, ha viszont tartós marad az év elején látható fokozott aktivitás, akkor az év későbbi részében további jelentős növekedés várható – mondta Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. A szakember szerint 2019-ben számos, sok új lakást magában foglaló nagy társasházfejlesztés fejeződik be, és a következő időszakban inkább a kisebb – négy-hat lakásos – társasházak építése mellett a ­sor-, iker- és családi házak építése kap főszerepet. – Ennek előjeleit láthatjuk az idei adatokból, amelyek szerint kiugró a családiház-építési kedv – mondta Balogh László, hozzátéve, fontos látni, hogy nem minden lakásépítési engedélyből lesz tényleges lakás.

Az Eurostat friss összegzése szerint Magyarország kimagaslóan vezet a kiadott új lakásépítési engedélyek 2015-höz képest mért növekményében a tavalyi utolsó negyedéves adatokat tekintve. Hazánkban három év alatt több mint háromszorosára nőtt a kiadott építési engedélyek száma. Az OTP Ingatlanpont elemzése szerint ebben az építőipar teljesítménye, a kedvező hitelkörnyezet mellett a csökkentett lakásáfa kivezetésének kedvező megoldása is szerepet játszott.

– A beruházások üteme mindenképpen lassulni fog az elkövetkezendő években, de számos más stabilizáló tényező akad, amelyek fenntarthatják a beruházási kedvet. Több vidéki nagyvárosban olyan fejlesztések vannak, amelyek nemcsak lehetővé, hanem szükségessé is teszik a nagymértékű építőipari beruházásokat. Jó példa erre Debrecen és Kecskemét, de Szegeden is egy egészen futurisztikus, több száz lakást magában foglaló projekt készül – magyarázta Valkó Dávid, az ingatlanközvetítő hálózat vezető elemzője.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.