Éles a verseny az 5G bevezetésében

A budapesti Hungexpo területén találkoznak az ENSZ Nemzetközi Távközlési Egyesületének (ITU) világkonferenciája résztvevői szeptemberben, az együttműködési megállapodást hétfőn írták alá. Az ITU főtitkára a Magyar Nemzetnek úgy fogalmazott: Magyarország ösztönzi a kisvállalatokat az új technológiák használatára, az itt elért eredményekre más országok példaként tekinthetnek.

2019. 04. 02. 15:36
SZTÁRAY Péter András
Aláírás. Ismét Budapest ad otthont a Nemzetközi Távközlési Egyesület konferenciájának Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Számos ország foglalkozik az 5G távközlési technológiával, szeretnék mielőbb kereskedelmi forgalomba vezetni a szolgáltatást. Két héttel ezelőtt például San Marinóban találkoztam az állam vezetőivel, akik arról beszéltek, hogy ez lesz az első ország, amelyben elérhető az 5G. Kérdés, hogy a hangzatos bejelentésekből mi válik valóra – mondta el a Magyar Nemzetnek Hou-lin Csao, az ENSZ Nemzetközi Távközlési Egyesületének (ITU) főtitkára a legújabb távközlési szabvány bevezetését övező versenyről.

Hozzátette, Magyarországon adottak azok az egyedi tulajdonságok – jogszabályok, földrajzi elhelyezkedés –, amelyek miatt az itt elért eredményeket megragadhatják, követhetik más országok. Ráadásul itt nemcsak az állampolgárokat mint fogyasztókat ösztönzik az új technológia használatára, hanem az ipari szereplőket, a kkv-kat is.

A Huawei távközlési vállalatot érintő biztonságpolitikai vádakról Hou-lin Csao azt mondta, biztos abban, hogy a nemzetközi cégnek van jövője Európában.

– Az unió szabad versenyt szeretne látni az 5G technológiára alkalmas berendezések beszerzésekor. Ezért ha kizárna egy szereplőt a versenyből, az nagyban megváltoztatná a piacot, és ebben az ITU és európai partnerei egyetértenek. Sok európai szolgáltató hosszú évek óta használja a Huawei technológiáját, és látni kell azt is, hogy a céggel szemben felmerült biztonsági kétségek nem egyetlen országot érintenek, hanem minden államot egyaránt. Ugyanakkor ezek a vádak nem igazolódtak be sem a tengerentúlon, sem más kontinensen – hangsúlyozta a főtitkár.

Aláírás. Ismét Budapest ad otthont a Nemzetközi Távközlési Egyesület konferenciájának
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Hou-lin Csaóval annak apropóján beszéltünk, hogy ismét Budapest ad otthont az ITU Telecom World 2019 távközlési világkonferenciának. A szeptember 9. és 12. között megtartandó rendezvény megszervezéséről szóló megállapodást tegnap írta alá Sztáray Péter biztonságpolitikai államtitkár az ITU főtitkárával. A konferenciának már 2015-ben is házigazdája volt a magyar főváros, és ahogyan arról lapunk nemrégiben beszámolt, az ismételt megbízásról tavaly év végén döntöttek.

Hou-lin Csao a megállapodást követően azt mondta, 130 országból mintegy öt-hatezer vállalati képviselő és több mint kétszáz kormányzati és iparági vezető részvételére számítanak, de mintegy ötven miniszter is a vendégek között lesz. A világtalálkozó fő témái az 5G távközlési technológia bevezetése, a mesterséges intelligencia, valamint az lesz, miként hasznosíthatják a kkv-k a legújabb vívmányokat a versenyképességük növelése érdekében. A főtitkár szerint a találkozón kiépülő kapcsolatok remek alapot adhatnak az infokommunikációs szektor fejlődésének Magyarországon és világszerte egyaránt.

– A magyar kormány örömmel vállalta a konferencia megrendezését, a részt vevő országok száma is mutatja a tanácskozás jelentőségét – közölte a biztonságpolitikai államtitkár. Sztáray Péter arról is beszélt, hogy a rendezvényt a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban tartják, ahol a konferencia mellett szakmai kiállításon is részt vehetnek a vállalatok. A kiállítási részleget a magyar állampolgárok ingyenesen látogathatják majd. Az államtitkár hangsúlyozta, a Kárpát-medence teljes területéről várnak magyar vállalkozókat, a fiatal cégvezetőknek és az egyetemistáknak pedig külön szakmai napot tartanak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.