Spóroltunk az enyhe télen

Az enyhe időjárás több mint másfél milliárd forintot hagyott a budapesti távhőfogyasztók zsebében a mögöttünk álló fűtési idényben. Ugyan a vártnál valamivel kevesebb hőt értékesített a Főtáv, már idén mintegy kétezer lakás kapcsolódik a kibocsátásmentes fűtőhálózatra.

2019. 05. 30. 11:33
null
Bár a hosszas fagyos időszakok megkímélték Budapestet, a fűtési szezon elhúzódott Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tíz év átlaghőmérséklete alapján tervezettnél kevesebb, összesen 8,7 terajoule hőmennyiséget értékesített a Főtáv Zrt. a 2018. október és 2019. április közötti hét hónapban, vagyis a mögöttünk álló fűtési szezonban – közölte lapunk érdeklődésére a társaság. Hozzátették, hogy mindegyik fogyasztói körben az átlagosnál alacsonyabb volt a hőigény, vagyis a lakosság és a vállalatok, önkormányzatok is kevésbé tekerték fel ezen a télen a termosztátot. A jogszabályban meghatározott fűtési szezon indulása előtt, szeptember 15-ét megelőzően egyetlen fogyasztó, illetve társasház sem kérte a szolgáltatás soron kívüli bekapcsolását, ugyanakkor idén május 15-e után sokan vacogtak volna még a fűtőtestek melege nélkül: összesen 270 eseti bekapcsolási igényt kezelt a társaság lakó- és egyéb épületeknél.

Bár a hosszas fagyos időszakok megkímélték Budapestet, a fűtési szezon elhúzódott
Fotó: Bach Máté

Az enyhe tél a fővárosi lakosságnak 1,624 milliárd forint megtakarítást jelentett, ami a Főtáv oldalán azt eredményezte, hogy az utolsó öt év átlagához viszonyítva a hődíjból származó árbevétel 3,8 százalékkal, az értékesített hőmennyiség 3,5 százalékkal volt kevesebb. Ezen belül a lakosság által felhasznált hőmennyiség négy százalékkal volt mérsékeltebb, aminek csak az egyik oka az enyhe téli időjárás. A másik – fűzte hozzá Magyarország legnagyobb távhőszolgáltatója –, hogy a lakosság körében további jelentős energiahatékonysági beruházások történtek.

Emellett jelentős számú új fogyasztó bekötését végezte el a Főtáv a nem lakossági körben. Bő egy év alatt (2018. január 1-je és 2019. április 30-a között) összesen 19 középület döntött a távhő mellett, a távhőhálózatra csatlakoztatott lakások száma 134 volt. A bővülés idén és jövőre is folytatódik, miután a Főtáv a fővárosban folytatja legjelentősebb fejlesztését, a hőgyűrű kiépítését. A mintegy nettó 40 milliárd forint összegű beruházás 2023-ig tart, ezalatt összekötik a szigetüzemű hőkörzeteket, kialakítva az egységes budapesti távhőrendszert. Így a meglévő 1100 kilométeres vezetékhálózat 102 kilométerrel, a fogyasztói piac pedig 200 megawattal (MW) bővülhet, és Budapest egyszerre több előnyhöz, például tisztább levegőhöz juthat. A Főtáv 2019-ben már 50 MW hőigénybővülést érhet el.

Csak az új lakóparkok révén idén és jövőre mintegy kétezer lakás kapcsolódik a távhőre a kivitelezés ütemének függvényében a jelenlegi 230 ezerhez, de a társaság számol üzleti és állami szférából csatlakozó épületekkel is.

Már tiszta az orosz olaj

A tiszta kőolaj tegnap este érte el Magyarországot a Barátság vezetéken – jelentette be Moszkvában Igor Gyomin, a Transznyefty olajszállítmányozási vállalat igazgatói tanácsadója. A szabványoknak megfelelő szállítmány a korábbi információk alapján már a múlt héten érkezhetett volna, azután, hogy a Mol Nyrt. átvette azt a száz kilotonna szennyezett kőolajat, amelyet vállalása alapján elraktároz és újra felhasználhatóvá tesz. A klórral szennyezett összes mennyiségből minden fogadó állam vállal valamekkora hányadot a helyzet mielőbbi rendezése érdekében. Az olajbotrányból a hazai fogyasztók semmit nem érzékeltek, a kritikus időszak alatt a hazai üzemanyagpiac ellátása zavartalan volt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.