Így neveld a robotodat!

Kockalelkű felhasználóknak fejlesztett okoskockát a magyar SBick, aminek segítségével a pusztán mechanikus szerkezeteket mozgó, érzékelő, reagáló eszközzé lehet fejleszteni. Az online távirányítási technológia ráadásul csak egy az erényei közül — ennél talán fontosabb, hogy játszva tanítja meg a gyerekeket programozni.

2019. 06. 20. 15:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden mérnöki gondolkodás gyermekkori alapja az építőkocka, és amióta ezek fröccsöntőgépeken készülnek, s ellátták őket szabványos méretű csatlakozási felülettel, gyakorlatilag bármit meg lehet építeni belőlük. A kunyhótól az Eiffel-toronyig, a talicskától a villanymozdonyig, az ásótól az árokásó gépig, meg persze repülőgépig, helikopterig, űrhajókig.

A következő fokozat az, hogy ezek megmozdulnak: villanymotor, akkumulátor és távirányító kérdése az egész. Itt is van ám tere a fantáziának: nem mindegy, hogy a kisautó a nappali szőnyegén tolat, fordul, köröz, vagy kint a játszótér változatos terepén száguld, fény- és hangjelzéseket ad, netán önműködően eljut A pontból B-be, és közben kikerüli az akadályokat. A markológépben nem egy, hanem akár féltucatnyi motor dolgozik, amelyeknek az összehangolt mozgatásáról számítógép gondoskodik. Vagy éppen a humanoid robotot, annak többtucatnyi érzékelőjét, motorjait felhasználva kell megtanítani valamilyen feladat végzésére.

Ugye messze vagyunk már a játékok távirányítójától, és mindezt a távlatot a magyar Vengit startupfejlesztése, az okoskocka, a Smart Brick, röviden SBrick hozta be az építőjátékok világába. Pedig az alapötlet ennyi volt csak: a Lego egyik modellje, egy toronydaru működtetését találta a cégalapító Pásztor Lénárd kevéssé ügyesnek, és azt gondolta, hogy az általa fejlesztett és ekkor már működő online távvezérlő rendszerét felhasználva épít egy, a boltban árultnál jóval ügyesebb megoldást – mondta el kérdésünkre Bollobás Márk, a startup angliai születésű, ám magyar származású tagja.

Az SBrick eredettörténete 2013-ig nyúlik vissza, az elkészült termék, az SBrick terve pedig 2014 nyarán került fel a Kickstarterre, és azonnal felkeltette az építőjátékkal komolyan foglalkozó felhasználók érdeklődését. A Legó­val kompatibilis okoskocka beépíthető bármilyen gyári vagy saját építésű készletbe, összekapcsolható a gyári elektromos kiegészítőkkel, és a beépített bluetoothos lapkának köszönhetően a különböző funkciók a legtöbb okoseszközről (iOS, And­roid, Windows Phone) vagy akár az internetről is vezérelhetők.

Bollobás Márk és az intelligens kockák
Fotó: Teknős Miklós

Míg az első okoskocka még csak a fejlettebb távirányítás lehetőségét adta meg, a 2016-os SBrick2 már alkalmas rá, hogy érzékelőket is kezeljen. A virtuális távirányítót pedig – ami aztán megjelenik a kezelő telefonjának képernyőjén – ráadásul a játékos maga tervezheti meg egy webes felület segítségével.

Ez pedig átvezet a karácsonyfa alá tett ajándékok világától az oktatás területére. A jövő mindennapi emberei ugyanis nem lesznek meg a programozási alapismeretek nélkül, az iskolákban pedig még nincs meg ennek a módszertana. Ezért a nálunk jobb módú országok magán- vagy alapítványi iskoláiban tanórán kívüli foglalkozásokat tartanak a gyerekeknek olyan edukációs szolgáltatók, amelyek rendelkeznek mind a tananyaggal, mind az eszközökkel. Az SBrick bevételeinek egyre nagyobb része származik ilyen cégektől, amelyek használják és beépítették a programjukba a magyar startup megoldását – mondta Bollobás Márk.

A cég jelenleg dolgozik a harmadik generációs modellen. Az SBrick3 fejlesztésére egymillió eurót kívánnak bevonni, ebből a pénzből a fejlesztés mellett még ötezer terméket is legyártanak. Öt befektetőcsoporttal tárgyalnak – mondta a fejlesztő. A harmadik generáció a korábbinál jóval bonyolultabb feladatokat is meg tud majd oldani, wifiképes lesz, és függetlenné válik a dán játékóriástól: bármilyen, egységesített méretű műanyag elemet előállító cég rendszereihez illeszthető, és a programozás terén is számos rendszert kezelő, „felokosító” megoldás lesz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.