Élénk verseny jön a fizetési piacon

Jövőre az azonnali fizetési rendszer tervezett indulása eredményeként élénk versenyt vár a hazai pia­con a Magyar Nemzeti Bank. A szabályozó szerint a bankoknak olcsóbb, csomagalapú megoldásokra kell áttérniük, de a lakosságot is meg kell győzni, mivel hiába nő az elektronikus fizetések súlya, a legtöbbször most is készpénzzel fizetnek a magyar vevők.

Rácz Gergő
2019. 07. 04. 13:36
null
Kedvezőbb lesz az árszabás jövőre, ami várhatóan visszaszorítja a bankjegyek közvetlen használatát Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is elhanyagolható számban fordulnak elő visszaélések a hazai fizetési rendszerben, viszont változatlanul magas a bankrendszer árszabása, és a készpénz a fizetési forgalom még mindig rendkívül magas hányadát teszi ki – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tegnap bemutatott kutatásából.

Bartha Lajos ügyvezető igazgató a jelentés bemutatásakor elmondta, tavaly az ügyfelek összesen mintegy 1,25 milliárd elektronikus fizetési műveletet hajtottak végre. A pénzforgalmi infrastruktúra fejlődését a fizetési kártyás elfogadói hálózat bővülése, valamint az érintéses technológia korábbi évekhez hasonló rohamos terjedése jellemezte 2018-ban. Kedvező fejlemény, hogy 2018-ban is csak elenyésző számú visszaélés történt.

Ezen belül is komoly védettséget élveznek az ügyfelek, csak az esetek tizedében fordult elő, hogy bizonyíthatóan az ügyfél saját hibájából szenvedett kárt, a többi alkalommal a bank vagy a kártyakibocsátó viselte a visszaélés miatt felmerülő költségeket. Bármennyire is növekszik a bankkártyák népszerűsége és egyben az elfogadói hálózat, változatlanul drámai a készpénz túlsúlya a mindennapi fizetési forgalomban. Ugyan a 2015-ös kilencvenszázalékos arányhoz képest folyamatosan javul a helyzet, de tavaly is még az összes ügylet 85 százalékát készpénzzel rendezték a kiskereskedelemben.

Kedvezőbb lesz az árszabás jövőre, ami várhatóan visszaszorítja a bankjegyek közvetlen használatát
Fotó: Bach Máté

Az azonnali fizetési rendszer csúszásáról Bartha elmondta, az MNB a piaci szereplőkkel való egyeztetés után arra jutott, hogy el kell tolni a június végi határidőt, mivel ugyan csak kevés pénzintézet maradt el a fejlesztésben, az érintett ügyfélszám magas volt, így nem lehetett volna a teljes rendszer egyszerre történő indulását megvalósítani. Jelen felállás szerint több tesztelési kör jöhet, ahol egyrészt a rendszer funkcióit és terhelhetőségét lehet kipróbálni, és remélhetőleg a piaci szerepelők is kihasználják az időt új termékek fejlesztésére a tényleges, 2020. március 2-i indulási dátumig.

Addig az MNB azt is szeretné elérni, hogy a bankok áttérjenek a csomagalapú árszabásra, mivel jelenleg az alapdíj felett az egyéb műveletekért is értékarányosan fizetnek az ügyfelek, ami eltántoríthatja őket az elektronikus fizetési megoldásoktól. Az MNB szerint Magyarországon a tranzak­ciós illetéktől megtisztítva is túl magasak a banki árak, ráadásul a pénzintézetek az év elején bevezetett, a húszezer forint alatti lakossági ügyleteknél való illetékmentességet sem feltétlenül érvényesítik díjszabásukban. A jegybank szerint az azonnali fizetés elterjedése és a készpénz visszaszorulása érdekében fontos, hogy legyen a banki szolgáltatásoknak egy egyszeri díjuk, azon felül pedig korlátlanul lehessen többletköltség nélkül utalni.

Kérdésünkre, miszerint miként kíván a meghosszabbított határidőnek érvényt szerezni az MNB – mivel az eredeti időponttól való lemaradásnak se volt látványos következménye – Bartha elmondta, a jegybank több forrásból is tájékozódik, hogy az érintett szereplők hogyan haladnak a fejlesztésekkel. A lemaradásban lévő piaci szereplők vezetőinek eddig is voltak magas szintű megbeszélései a jegybankban, és soha nem merült fel, hogy valamelyik pénzintézet szándékosan hátráltatná a rendszer bevezetését. Bartha szerint az MNB optimista, a kitolt határidővel bőven lesz minden piaci szereplőnek lehetősége megvalósítani a szükséges fejlesztéseket, és letudni az átállást. Jelen állás szerint akár év végén is indulhatnának az azonnali átutalások, azonban a téli időszakban inkább kerülnék az ilyen léptékű új terhelést, ezért esett végül jövő év márciu­sára az indulás időpontja.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.