Manapság is aranyat ér a biztonság

Sajátos befektetési forma az arany: értékét évszázadokon keresztül őrzi, hosszú távon mégsem számít jó üzletnek. Tulajdonosának esetleges katasztrófa idején hasznos, ­például a pénzügyi rendszer összeomlásakor. Amikor a készpénz már nem lesz fizetőeszköz, az arany akkor is értéket képvisel.

Horváth Éva
2019. 07. 26. 5:45
null
Pszichológiai szerep. A rudak birtoklása megnyugvást ad a tulajdonosának Forrás: 123RF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Évszázadok óta fontos értékőrző, megtakarítási szerepet tölt be az arany az emberek vagyonkezelési gyakorlatában. A történelem során általában akkor ugrik meg a sárga nemesfém ázsió­ja, amikor bizonytalanabbá válik a gazdaság, netán a válsághangulat jelei jelennek meg a piacon. Ám ez általában csupán a válság első tíz-tizenöt napjára igaz, utána akár veszíteni is lehet az aranybefektetésen. Ennek az az oka, hogy a krízis kezdetekor nagyon sokan vesznek aranyat, amelynek értéke ezáltal felmegy. Később, amint csitulnak a kedélyek, lassan eladják a tömböket, így rohamosan csökkenni kezd a nemesfém ára.

Az aranyszámlát – s főként a tömbaranyat – a befektetési lehetőségek színes palettáján azonban nem szerencsés összehasonlítani más, a pénz fialtatására alkalmas megoldásokkal. Míg a banki konstrukciók, értékpapírok, befektetési alapok vagy részvények általános jellemzője, hogy az ügyfél ezeken kamat, hozam vagy osztalék formájában valamennyi nyereséghez jut, az aranynak inkább pszichológiai, mintsem tényleges anyagi szerepe van, egyfajta megnyugvást ad a tulajdonosának. Az értékállóságáról évezredek óta híres nemesfém vésztartalékként állandó biztonságot ad a befektetőnek, amely nem a piaci áringadozásoknak kiszolgáltatva, piaci keresettsége, árfolyama révén ad egyedülálló biztonságot, hanem magából a nemesfém létéből fakadóan.

– Az emberek jelentős része szerint az aranybefektetés az egyik legbiztonságosabb forma, ami azonban aligha jelenti azt, hogy semmilyen kockázattal nem kell számolni – mondta a Magyar Nemzet érdeklődésére Szendrei Ádám befektetési szakember, aki szerint az arany ára többek között olyan tényezőktől függ, amelyeket egyáltalán nem tudunk befolyásolni. Rövid távon egy laikusnak egyenesen kétségbeejtő lehet az áringadozás. Az arany árát jelentősen befolyásolja a kitermelés is: ha az aranykitermelés fokozódik, akkor csökken az ár. Ha azonban a vállalatok leállítanák a kitermelést, akkor a csillagos égig emelkedhetne az arany értéke. Mindemellett a dollár árfolyama, illetve a kínai és az indiai kereslet alakulása is meghatározó az arany árának szempontjából.

Pszichológiai szerep. A rudak birtoklása megnyugvást ad a tulajdonosának
Fotó: 123RF

A tömbarany ugyanakkor egészen hosszú távon értékőrző. Kimutatások szerint ma egy átlagfizetésből ugyanannyi aranyat tudnánk venni, mint száz éve. Ez a stabilitás amennyire előny, hátrányt is jelenthet a befektetőknek. Amikor a piac fejlődik, erősödik, akkor a részvények és más papírok értéke is emelkedik, az aranyé viszont stagnálhat. Így meglehetősen magas haszontól eshet el az, aki tőkéje nagy részét aranyban tartja. A vételi és az eladási ár között általában négy-öt százalékot bukik a befektető, s elveszíti azt a pár százalékos hozadékot is, amely például egy állampapírral együtt jár. További költséget jelent az arany tulajdonosának, ha a tömböket nem az otthonában, hanem megbízható trezorban kívánja tárolni. Tehát egyáltalán nem éri meg a teljes vagyont aranyba fektetni. Adózás szempontjából az adásvételből származó nyereség minimum 15 százaléka az adókulcs. Ha pedig a tulajdonos rendszeresen adja-veszi a nemesfémet, akkor 19,5 százaléknyi ehót is ki kell fizetni.

– Mindent összevetve, egyáltalán nem észszerűtlen, ha a befektető portfóliója bizonyos részben tartalmaz aranyat, csak nem szabad túlzásba esni – hangsúlyozta Szendrei Ádám.

– A portfólióban olyan eszközöket kell összeválogatni, amelyek értékének változása nem vagy csak minimálisan függ egymástól. A nemzetközi piaci elemzők általában legfeljebb tízszázalékos aranyhányadot javasolnak a teljes portfólió arányában, sokan ugyanis úgy tekintenek a sárga nemesfémre, mint biztosításra. Hiszen az aranynak valójában akkora értéke van, amennyit más hajlandó érte kifizetni – jegyezte meg a szakember.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.