Jelentős átalakulások előtt áll a teljes dohányipar

Noha a hagyományos dohánytermékek fogyasztása hazánkban már csökken, a terjedő e-cigaretták esetében is számos kockázattal kell számolni. A pécsi dohánygyár ügyvezetője szerint ráadásul ­utóbbiak forgalmának kilencven százalékát a feketepiac uralja.

Magyar Nemzet
2019. 08. 07. 11:30
null
Az e-cigaretták szabályozásának terén van még tennivaló Fotó: Katona Vanda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hagyományos dohánytermékek forgalombővülése nem tartható fenn, a dohányiparnak ezért jelentős változásokra kell készülnie – jelentette ki Orosz Zoltán, a BAT (British American Tobacco) Pécsi Dohánygyár Kft. ügyvezető igazgatója egy tegnapi sajtótájékoztatón.

Orosz Zoltán a távirati iroda tudósítása szerint arról beszélt, hogy a dohányiparnak annak ellenére kell átértékelnie a fenntarthatóságot, hogy a dohányzók száma a népességnövekedés miatt világszinten továbbra sem csökken. Az ágazat ugyanakkor évtizedek óta nyomás alatt áll, a kilencvenes évek óta jelentős fizetési kötelezettségeket vállal, hirdetési lehetőségei szűkülnek, 2012 óta világszerte terjed az egységes csomagolás.

Az e-cigaretták szabályozásának terén van még tennivaló
Fotó: Katona Vanda

A szakember szerint a dohányipar jövőjét a káros hatások csökkentése határozza meg, a hagyományos dohányáruk helyét a füstmentes termékek, a dohányhevítéses és elektromos cigaretták vehetik át.

A kész cigaretta és a vágott dohány forgalma Magyarországon csökkent, ugyanakkor alacsony bázisról, de csaknem 48 százalékkal nőtt az utántöltő folyadékok forgalma, ami az e-cigaretta terjedését jelzi. A cégvezető becslése szerint kétszázezer e-cigarettázó­ lehet hazánkban, miközben hagyományos dohányt körülbelül 2,4 millióan vásárolnak.

Orosz Zoltán hangsúlyozta, az e-ci­garetták egészségre gyakorolt hatását egyelőre nehéz felmérni. Óvatosan fogalmaznak az olyan tekintélyes intézmények is, mint az ENSZ egészségügyi szervezete, a WHO vagy az élelmiszer- és gyógyszervizsgálatokért felelős amerikai FDA is. A gyártó képviselőjeként kijelentette: kockázatmentes dohányzás nincs, felelős gyártó azonban csak biztonságos akkumulátorral működő készülékeket és megbízható összetételű töltőfolyadékot készít.

A pécsi dohánygyár anyavállalata ­például 2,5 milliárd dollárt fordított idáig termékfejlesztésre 1500 kutató bevonásával. A kutatások fogyasztói viselkedésvizsgálattal indulnak, ezután ­kémiai és biológiai vizsgálat, klinikai kutatás, majd népegészségügyi hatáselemzés következik.

Orosz Zoltán megjegyezte: becslések szerint az e-cigaretták belföldi pia­cát csaknem kilencven százalékban uralja a feketepiac, évente csaknem 6,5 mil­liárd forint bevételkiesést okozva az államnak. Véleménye szerint az illegális kereskedelem többek között azért jelentős, mert a töltőfolyadékok házilag is keverhetők. Az igazgató szerint a szabályozó legsürgősebb feladata a kereskedelem kifehérítése, ám hosszú távon a környezettudatosság sem hagyható figyelmen kívül.

A hulladékkezelésben Európa késésben van, a BAT szerint PR-akciók helyett hatékony megoldásokat kell találni a hagyományos és az e-cigarettákból származó szemét kezelésére.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.