Szent Lőrinc könnyei hullanak

Augusztus a csillaghullás, a meteorok hónapja, amikor porszemcsék és kisebb kődarabkák ezrei égnek el, látványos fénycsóvát húzva a Föld légkörében.

2019. 08. 11. 8:32
null
Proano, 2018. augusztus 12. A Perseidák meteorraj a Tejút közelében a spanyolországi Proanóból fotózva 2018. augusztus 12-én. A Perseidák az egyik legismertebb, sûrû csillaghullást elõidézõ meteorraj. A raj sok apró porszemcsébõl áll, amelyek a földi légkörben nagy sebességük következtében felhevülnek és elégnek. (MTI/EPA/Pedro Puente Hoyos) Fotó: PEDRO PUENTE HOYOS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Augusztus a csillaghullás, a meteorok hónapja, amikor porszemcsék és kisebb kődarabkák ezrei égnek el, látványos fénycsóvát húzva a Föld légkörében. Különleges élménnyel térhetnek haza, akik a jövő keddre virradó éjszakát a Kaposvártól délre eső Zselici Csillagparkban töltik, ahol ekkortájt óránként száznál is több meteorraj húzhat el az égbolton.

A meteorhullás során az űrben keringő, többnyire homokszem méretű sziklatörmelék-darabkák több mint 100 ezer kilométeres sebességgel csapódnak be a légkörbe. A súrlódás következtében felhevülnek és fénycsóvával kísérve elpárolognak, „elégnek” a meteorok – mutat rá a különleges égi jelenség lényegére a Zselici Csillagparkot létrehozó és fenntartó Somogy Megyei Erdészeti és Faipari (SEFAG) Zrt. A csillaghullás maximuma idén ­augusztus 12–13-a éjszakájára esik.

Fotó: MTI Fotó: Varga György

Napjainkban a Perseidák meteorraj a jelenség legelterjedtebb elnevezése. Eredetét sokan összekapcsolják azzal, hogy a görög mitológia szerint Zeusz aranyló eső formájában nemzette a fiát, Perszeuszt. Bár a csillagzápor tényleg égből hulló aranyra hasonlít, a név forrása ennél prózaibb. A meteorraj ugyanis a Perszeusz csillagkép irányából jelenik meg az égbolton.

A Perseidák meteorrajt a keresztény országokban Szent Lőrinc könnyeinek tartják. A középkorban nagyon népszerű szent a hagyomány szerint ­augusztus 10-én, vagyis az égi jelenség maximuma környékén halt mártírhalált. A legenda szerint Lőrinc könnycseppjei halálának évfordulóján minden évben visszahullanak a Földre, ez várható a jövő hét elején is.

A hullócsillagok fénye – a közhiedelemmel ellentétben – nem túl erős, ezért egy kivilágított utcáról nagyon nehéz észrevenni őket. A Zselici Csillagparkban viszont ideálisak a körülmények a természeti jelenség észlelésére, mivel országos összevetésben a Zselicben a legalacsonyabb a fényszennyezés, érdemes a jövő hét első éjszakáját ott tölteni. Az érdeklődőket ismeretterjesztő programok várják a csillagparkban, de a Ropolyi-tó és a csillagvizsgáló környékén ezektől függetlenül bárki szabadon letelepedhet és gyönyörködhet a látványban.

Az esti és hajnali órákban egyébként ritkább a csillaghullás, viszont ilyenkor figyelhetjük meg a közel vízszintesen haladó, színes csóvát húzó, úgynevezett földsúroló meteorokat – jelezte a somogyi állami erdészet. Késő éjjel több, de meredekebben érkező hullócsillagot láthatunk, a legnagyobb aktivitás az éjfél utáni órákban várható.

– A csillaghullás megleséséhez két dologra: tiszta égboltra és türelemre van szükség. Ellentétben egy tűzijáték intenzitásával, egy-egy felvillanásra perceket kell várni – hívja fel a Perseidákra kíváncsiak figyelmét a SEFAG.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.