További élénkítés szükséges

2021-re elérjük, hogy teljesen eltűnik a magyar nettó külső adósság, Magyarország az elmúlt években a legsebezhetőbb országok közül átkerült a kevésbé sebezhető országok közé. Ennek ellenére komoly kihívások, 12 plusz 1 veszély fenyegeti az európai gazdasági fejlődést, ezzel együtt a magyar felzárkózási folyamatot — mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke az idei Közgazdász vándorgyűlésen.

Fellegi Tamás Péter
2019. 09. 06. 9:31
MATOLCSY György
A jegybank elnöke versenyképességi fordulatot sürget az MNB 330 pontja alapján Fotó: Czeglédi Zsolt Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország hét éve jó európai és jó globális környezetben jó teljesítményt nyújt, nemcsak növekedési fordulatot ért el, hanem felzárkózási pályára is állt. A következő években azonban gazdasági és egyben globális klímaváltozás jöhet, és ehhez alkalmazkodnunk kell – közölte a jegybank elnöke tegnap Nyíregyházán, az 57. Közgazdász vándorgyűlés nyitó plenáris ülésén. Matolcsy György szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által erre lett kifejlesztve a magyar modell 2.0, amely a változó környezethez való alkalmazkodást szolgálja. Az MNB vezetője szerint ritka, hogy egy ország hét évnél tovább szakadatlanul felzárkózási pályán legyen, az ország további célja ennek fenntartása. Korábbi hasonló esetekben tízből kilencszer leállt a felzárkózás, azonban a tizedik eset lehet számunkra a követendő út – fogalmazott. Példaként említette Lengyelországot, amely a 2008-as válságot visszaesés nélkül vészelte át.

A jegybankelnök sorolta: az elmúlt hét évben sikerült elérni, hogy legalább két százalékkal legyen magasabb a magyar GDP növekedése, mint az Európai Unió és az eurózóna átlaga vagy mint akár a német és az osztrák szint. – Célunk az, hogy ez a kétszázalékos növekedési többlet a továbbiakban is fennmaradjon, így valósuljon meg a felzárkózás – szögezte le Matolcsy György.

A jegybank elnöke versenyképességi fordulatot sürget az MNB 330 pontja alapján
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Mint mondta, az egyik jelentős külső ok, amelyik veszélyt jelent a világgazdaságra, az amerikai–kínai kereskedelmi háború, ami lényegében egy fennálló és egy felfejlődő globális hatalom harca. Hasonlóan komoly probléma az Egyesült Királyság kilépése az Európai Unióból, különösen ha ez rendezetlenül, megegyezés nélkül zajlik. Ezenkívül ugyancsak jelentős veszély Európán belül az olasz államadósság, amely az ország GDP-adatának 132 százaléka. – A német gazdaság lassulása azért különösen kedvezőtlen, mert régiónk erősen exportorientált, a legfőbb felvevőpiac pedig Németország. Ha ott lassulás van, az könnyen átgyűrűzhet hozzánk is – jegyezte meg, hozzáfűzve: még egy igen komoly veszélyforrás van, mégpedig az éghajlatváltozás.

– Egy kínai mondás szerint van, aki a viharban falat épít, van, aki szélmalmot, amivel energiát termel, a Nemzeti Bank programja szerint nekünk ez utóbbit kell tenni. Négy területen kell előrelépnünk: az MNB által javasolt versenyképességi fordulat 330 pontját végre kell hajtani, emellett általános konjunktúraélénkítésre, célzott iparágerősítő lépésekre is szükség van a munkaerőpiaci feltételek fenntartása mellett – összegezte az MNB elnöke.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.