Útkeresésben a lakáskasszák

A lakástakarékok állami támogatásának tavalyi megszüntetése az új helyzethez való alkalmazkodásra kényszerítette az intézményeket. Úgy tűnik, mostanra kialakult az új működési struktúra.

Fellegi Tamás Péter
2019. 10. 29. 15:27
null
Fókuszban az otthonteremtés. A pénztárak már nem tudnak az állami kedvezménnyel hódítani Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lakás-takarékpénztárak állami támogatásának megszüntetése ellenére is jól teljesített a Fundamenta Lakáskassza, amelynek szerződéses állománya 12 százalékkal nőtt egy év alatt, a lakáshitelezésben pedig 15 százalékos piaci részesedést ért el. A cég vezérigazgató-helyettese, Morafcsik ­László tegnap sajtótájékoztatón számolt be az eredményekről, ahol közölte, hogy az idén szeptember végén 3724 milliárd forint volt a szerződéses állomány az egy évvel korábbi 3329 milliárd forinttal szemben.

A Fundamenta 1997-es elindulása óta több mint egymillió ügyfél lakáshoz jutását segítette elő. Mostani mintegy 900 ezer ügyfelével és az országos lefedettséget biztosító értékesítési hálózatával továbbra is piacvezető a lakás-takarékpénztárak piacán. A lakáskassza bruttó betétállománya 2018 végén meghaladta az 500 milliárd forintot, és 400 milliárd forintot meghaladó hitelállománnyal rendelkezett.

Fókuszban az otthonteremtés. A pénztárak már nem tudnak az állami kedvezménnyel hódítani
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Az alaptevékenység mellett új piacok felé is nyitott a cég, többek között elindította solar üzletágát, amelynek lényege a napelemrendszerek telepítésének közvetítése és finanszírozása. Az év másik újdonsága, hogy a Fundamenta októberben belépett az ingatlanközvetítés piacára is. A cég így úgynevezett lakhatási ökoszisztémát épít ki, amelynek lényege, hogy új, de a lakáspiacihoz kapcsolódó területekre való belépéssel az otthonteremtésben egyre inkább komplex szolgáltatásokkal tudják támogatni ügyfeleiket.

Eközben két másik takarékpénztár fuzionált: az Erste Lakástakarék átvette az Aegon Lakástakarék ügyfélkörét, így a társaság részesedése a piacon 14 százalékra nőtt. Az Erste közleménye szerint a tranzakció 45 ezer ügyfél 57 ezer szerződését érintette, ami 34 milliárd forintos betétállományt jelent. A felmondás vagy kiutalás alatt lévő szerződéseket 2020. január 17-ig továbbra is az Aegon kezeli, az ilyen szerződések közül csak azok kerülnek át az Erstéhez, amelyek ügyintézése ­január 17-nél tovább elhúzódik.

Az átvett szerződésekre már az Erste Lakástakarék számlaszámára kell teljesíteni a befizetéseket. Az első alkalom, amikor az ügyfeleknek erre figyelniük kell, a november 15-én esedékes befizetés. Az Erste változatlan kamatok, díjak és költségek mellett veszi át az ügyfelek szerződéseit, a befizetés esedékessége, a szerződéses módozata és a díjtáblázat sem változik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.