Óriási iparággá nőtte ki magát az élelmiszer-hamisítás. A könnyű pénzkereseti lehetőség világszerte sokakat vonz, nem csoda hát, ha az elmúlt években sorra derült fény olyan esetekre, amikor egy-egy termékről kiderült, hogy nem az, aminek látszik. Ezt támasztják alá az Európai Unió segítségnyújtási és együttműködési rendszere élelmiszercsalásért felelős hálózatának (AAC EU Food Fraud Network) eredményei is. A szervezet nemrég tette közzé a 2018-as jelentését. Eszerint minden évben több eset került a látókörükbe; míg 2016-ban csupán 157 alkalommal kérték a hálózat segítségét a tagállamok, tavaly már 234 esetben fordultak a szervezethez egy-egy gyanús élelmiszer kapcsán a nemzeti hatóságok. A legtöbb jelzés Németországból érkezett, ugyanakkor a franciák és a belgák is igen aktívnak bizonyultak. Hazánk összesen nyolc alkalommal fordult az uniós hálózathoz. Bár a hamisításnak számos fajtája ismert, az uniós jelentés szerint a legtöbben még mindig az átcímkézéssel próbálnak jogtalan előnyre szert tenni az ágazatban. Ilyen például, ha egy átlagos vagy épp intenzív módon termesztő gazdaságból származó árut biotermékként dobnak piacra vagy a külföldről behozott terméket hazaiként próbálják meg eladni. Ez utóbbi a magyar fogyasztók előtt sem ismeretlen praktika. Jó ideig bevett gyakorlat volt bizonyos gazdasági körökben, hogy a külföldről nagy mennyiségben érkező árut magyarként csomagolták újra. Így kerülhetett lengyel krumpli, kínai fokhagyma vagy épp görögországi dinnye magyar trikolórral díszített csomagban a boltokba. Az elmúlt évek szigorú fellépésének eredményeként azonban sikerült visszaszorítani a jogsértések számát.
Péntek este dönt a Moody’s hazánk hitelminősítéséről
A Magyar Nemzet gazdasági hétindítója.