Könnyített betegnyilvántartás

Akár országszerte alkalmazhatóvá válhat az a fejlesztés, amellyel a betegek adatainak rögzítését digitálisan végezhetik el az orvosok és az ápolók. A Pécsi Tudományegyetem ezzel a projekttel mutatta be, hogy az innovációs szereplők képesek az együttműködésre, egyúttal megalapította Területi innovációs platformját is.

Magyar Nemzet
2019. 11. 25. 13:36
null
Az adminisztráció sokszor éppen a kezeléstől veszi el az időt Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kézzelfogható eredménye van a Pécsi Tudományegyetemnek (PTE) arról az elgondolásról, hogy a régió innovációs szereplői együttműködésre ösztönözhetők. Az intézmény az elmúlt években számos olyan lépést tett, amellyel a fenti folyamatot elindította, illetve támogatta. Ennek egyik példája a PTE és a Philips együttműködése, amelyben a két fél a magyar egészségügyet jelentősen segítő fejlesztésen dolgozik. A minap kerekasztal-beszélgetésen bemutatott fejlesztés az egészségügyi ellátások területén határozottan növekvő adminisztrációs teher enyhítésére született, könnyítendő az orvosok és a szakdolgozók munkáját. Az adatrögzítést digitalizáló és automatizáló megoldások ebben nagy segítséget jelentenek, a betegellátó személyzet terheltségének csökkentésén túl nagyobb egészségügyi és jogi biztonságot nyújt a betegeknek és az egészségügyi dolgozóknak egyaránt. Az egyetem munkatársai a hazai használatra csak részben alkalmas Philips ICCA (IntelliSpace Critical Care and Anesthesia) program továbbfejlesztésével olyan új rendszert alakítottak ki, amely igazodik a magyar intenzív terápiás betegellátás gyakorlatához, logikai folyamataihoz. A megoldással az eredeti program azonnal használatba vehető bármelyik magyarországi intenzív terápiás osztályon.

Az adminisztráció sokszor éppen a kezeléstől veszi el az időt
Fotó: Bach Máté

A PTE és a Philips szándéka, hogy az együttműködés keretében a PTE Klinikai Központ alá tartozó egészségügyi intézményekben mielőbb kialakíthatóvá váljanak a digitális betegadat-rögzítő rendszerek. Később a rendszer országos kiterjesztésre is alkalmas lehet, megkönnyítve és felgyorsítva ezzel valamennyi hazai egészségügyi intézmény adminisztrációját.

A fejlesztést annak apropóján mutatták be, hogy a napokban a PTE-n is megalakult a Területi innovációs platform az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakpolitikai támogatásával, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal szervezésében. A programhoz öt vidéki egyetem csatlakozik: a Debreceni, a Miskolci, a Pécsi és a Szegedi Tudományegyetem, valamint a győri Széchenyi István Egyetem. Az innovációs platformok célja, hogy a felsőoktatási intézmények tudásbázisára épülve térségi szerveződések jöjjenek létre országszerte. Ezek lehetőséget biztosítanak a helyi innovációs ökoszisztéma szereplői – az egyetemek mellett kutatóintézetek, nagyvállalatok, kis- és középvállalkozások, klaszterek, inkubátorok és kamarai hálózatok – közötti együttműködések kialakítására, erősítésére és új szakmai alapok létrehozására.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.