A jövő mezőgazdaságát tervezik az agrárstartupok

A fő cél, hogy az agrárszektor megismerje és használni kezdje azokat az innovatív eszközöket, amelyek alapjaiban és hosszú távon képesek megújítani a hazai mezőgazdaság és élelmiszeripar működését.

2019. 12. 07. 8:32
Male farmer checking plants on his farm. Agribusiness concept, agricultural engineer standing in a corn field with a tablet, writes information.
A cél, hogy minél több alkalmazást tudjanak használni a gazdák Forrás: 123RF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Robbanásszerű változásokat hoznak a digitális technológiák és az új, innovatív megoldások a mezőgazdaságban – hívta fel a figyelmet egy minapi eseményen Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.

Jól példázzák ezt a köztestület és a Design Terminal által életre hívott NAK TechLab inkubá­ciós programba bekerült startupok projektjei is. A köztestület elnöke szerint ezek az új elképzelések nagymértékben hozzájárulhatnak az agárgazdaság hatékonyságához, ezért a NAK-nak vitathatatlan felelőssége van abban, hogy a működőképes megoldások minél előbb elérhetővé váljanak a magyar gazdáknak. Győrffy Balázs jelezte: a fő cél, hogy az agrárszektor felfedezze, megismerje és használni kezdje azokat az innovatív eszközöket és alkalmazásokat, amelyek alapjaiban és hosszú távon képesek megújítani a hazai mezőgazdaság és élelmiszeripar működését, emellett az ágazattal kapcsolatos előítéleteket is képesek eloszlatni.

A cél, hogy minél több alkalmazást tudjanak használni a gazdák
Fotó: 123RF

Böszörményi-Nagy Gergely, a Design Terminal vezetője a programmal kapcsolatban megjegyezte: a kezdeményezés nem egyszeri alkalom, egy olyan új rendszer alapjait fektetik le vele, amely a jövőben folyamatosan lehetőséget ad az agrárium iránt érdeklődő fiatal ötletgazdáknak, hogy innovációik beépüljenek az ágazat mindennapjaiba. Az inkubációs program három részből – úgynevezett sprintből – áll, és összesen három hónapig tart. A jelentkezők közül a legígéretesebb 13 startup kapott meghívást az első alkalomra. A háromnapos kiválasztási esemény eredményeként nyolc csapat jutott jutott be a program későbbi szakaszaiba. Annak érdekében, hogy a versenyzők közvetlen visszajelzést kapjanak a valós piaci szereplőktől, több nagyvállalattal dolgoznak együtt. Az inkubációs program további szakaszaiban a NAK és a Design Terminal workshopokon, konzultációkon, ágazati és külsős mentorok bevonásával segíti a részt vevő csapatok fejlődését és a nagyvállalatokkal közös munkát. Ez év tavaszán innovációs ötletversenyt is rendeztek, amelyet júliusban egy befektetői találkozó követett, októberben pedig úgynevezett speedmentorint programot tartottak, ahol az érdeklődőket fontos szakmai tanácsokkal látták el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.