Jelentős eljárás terjedhet el a génszerkesztésben

Új génszerkesztési eljárást jelentettek be a közelmúltban, amely a genetikai megbetegedések akár kilencven százalékát is képes lehet meggyógyítani.

Nagy Kristóf
2019. 12. 28. 14:24
null
Az öntözési közösségek a beruházásaikhoz és a meglévő telepek üzemeltetéséhez is pályázhatnak a támogatásra Fotó: Sóki Tamás Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új génszerkesztési eljárást jelentettek be a közelmúltban, amely a genetikai megbetegedések akár kilencven százalékát is képes lehet meggyógyítani. Hatalmas változást hozhat ezért a mezőgazdaságban a jövő év, amennyiben az Európai Bizottság úgy dönt, nem sorolja a génmódosítási eljárásokhoz a génszer­kesztést, s az ezzel a merőben új eljárással előállított növényfajok nem számítanak genetikailag módosított organizmusoknak. Brüsszeltől az idén kérték a besorolás felülvizsgálatát.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara ugyanakkor arra figyelmeztetett, ezek az eszközök és vívmányok mind a mezőgazdaság, mind az egészségügy területét érintik, és új piaci lehetőségeket teremtenek, fontos etikai kérdéseket is felvetnek, így megítélésük továbbra sem egyértelmű.

Hibrideket vetettek, hogy megismerjék az új típusokat
Fotó: MTI/Sóki Tamás

A génszerkesztés egy olyan forradalmian új módszer, amellyel a gének tulajdonságaik megváltoztatása érdekében nagy pontossággal választha­tók szét. A módszer rendkívüli népszerűségnek örvend, és sokan a modern génszerkesztés úttörőjeként tekintenek rá, amely alkalmas a DNS-be új genetikai információ beírására, új DNS-szakaszok létrehozására – részletezte a kamara. Az eljárás azonban még pontosításra szorul, ugyanis előfordul, hogy a gén bemetszése nem a megfelelő helyen történik, vagy nem teljesen úgy működik, ahogy azt a kutatók eredetileg eltervezték.

A jövő kukoricáját tesztelték

Összesen 39 kukoricahibridet teszteltek tíz helyszínen az elmúlt hónapokban a Vetőmagszövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara posztregisztrációs fajtakísérletében – közölte a vetőmagszövetség. Takács Géza, a szervezet elnöke elmondta, sorra jelennek meg a köztermesztésben is a különböző hibridek, ezért fontos, hogy ezeket alaposabban megismerhessék a gazdálkodók, beleértve akár a termőképességet, akár a növény vízleadását. A hibrideket a vetést megelőzően közjegyző jelenlétében kódolták, így a kísérlet kivitelezői és értékelői teljes mértékben függetleníteni tudták magukat minden olyan körülménytől, amely akaratlanul is befolyásolhatta volna őket munkájukban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.