Mesterlövészekkel a sertéspestis ellen?

A Pest megye közigazgatási területén élő, teljes vaddisznóállomány leölését rendelték el a hatóságok – tájékoztatták lapunkat hivatásos vadászok. A Magyar Nemzet kérdéseire a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a teljes állomány likvidálásának szándékát nem erősítette meg, de azt igen, hogy folynak a diagnosztikai célú kilövések. A hivatal válaszából kiderül, hogy a járványügyi helyzet egyre romlik, a védekezés fokozása érdekében az országos főállatorvosi határozat több pontjának módosítása napirenden van. A hatóságok még azt is mérlegelik, hogy bevetnék a fegyveres erőket a járvány kordában tartása érdekében, ugyanis nemzetközi példák igazolják a drasztikus lépés sikerességét.

2019. 12. 31. 5:50
null
Salgótarján, 2019. január 6. Vaddisznó az Ipoly Erdő Zrt. somoskői vadasparkjában Salgótarján közelében 2019. január 6-án. MTI/Komka Péter Fotó: Komka Péter Forrás: MTI/Komka Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt hetekben több vadász is jelezte lapunknak, hogy Pest megyében egyre komolyabb intézkedéseket hoznak az illetékesek, hogy megállítsák az afrikai sertéspestis (ASP) terjedését. A Magyar Nemzetnek név nélkül nyilatkozó vadászok arról számoltak be, hogy az országos főállatorvos Pest megyében az összes vaddisznó leöléséről döntött, amelynek végrehajtása már el is kezdődött. A szemtanúk szerint decemberben több száz kilőtt vaddisznó tetemét szállították el a Pilisi Parkerdő Zrt. kezelésében levő területről, és az illetékesek közötti megbeszéléseken felmerült a honvédség vagy a rendőrség mesterlövészeinek bevetése is az állomány ritkítása érdekében. Mivel a Pilisi Parkerdő Zrt. vezetősége nem nyilatkozhat az ASP-t érintő témákban, ezért lapunk a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (Nébih) és az Agrárminisztériumhoz intézett kérdéseket, amelyeket a Nébih válaszolt meg.

A hivatal cáfolta azt az állítást, hogy az országos főállatorvos elrendelte volna az összes vaddisznó leölését Pest megyében, mindazonáltal közölték: a betegség szabadban élő vaddisznók közötti terjedése lassításának, helyhez kötésének leghatékonyabb eszközei a vaddisznótetemek megtalálásán és ártalmatlanításán túl az állomány gyérítése.

– Mivel az úgynevezett fertőzött területen a vadászat tilos, ezért az állománygyérítési cél elérése érdekében az állategészségügyi hatóság járványvédelmi intézkedésként a vaddisznók kilövését rendelte el. Ezen intézkedéseket Pest megyében is végrehajtották – válaszolta a Nébih lapunk kérdésére. A hivatal úgy tájékoztatott, hogy olyan mértékben kívánják gyéríteni az állományt, hogy minimális legyen a betegség továbbterjedésének kockázata a Pilisi Parkerdőben. Ezzel egyidejűleg elrendelték a területen levő kerítés kijavítását, valamint megerősítését villanypásztorral, amellyel a betegség továbbterjedését igyekeznek megakadályozni.

Fotó: MTI/Komka Péter

A Nébih válaszában jelezte, hogy a szakértők folyamatosan figyelemmel kísérik a járvány alakulását, és amennyiben új intézkedésre van szükség, akkor haladéktalanul megteszik az azzal kapcsolatos lépéseket.

– Az országos főállatorvosi határozat több pontjának módosítása jelenleg is napirenden van – húzta alá a hatóság, kiemelve, hogy fokozottabb intézkedésekre van szükség a járvány terjedésének megakadályozására. Ilyen döntés volt a közelmúltban, hogy az eddig alacsony kockázati besorolású területeket is közepes kockázatúnak minősítette az országos főállatorvos, így ma már az egész országban kötelező a vadászati terven felüli, járványvédelmi célú kilövés elrendelése.

A Magyar Nemzet névtelenséget kérő forrásból úgy értesült, hogy a betegség terjedésének megállításán dolgozó magyarországi szakemberek számára a csehországi járványvédelmi intézkedések tűnnek a leginkább célravezetőnek. Ismeretes, a csehek 2017 és 2018 között sikerrel számolták fel az ASP-t az ország délkeleti részében, a Zlíni kerületben. A járvány megállítását a vaddisznóállomány folyamatos megfigyelése és a csehországi országos főállatorvos által elrendelt szigorú intézkedések tették lehetővé. A betegség által sújtott területet elkerítették, oda csak hatósági engedéllyel lehetett belépni. Az elhullott vaddisznókat folyamatosan elszállították, valamint elrendelték a gyérítést. A betegség elleni sikeres védekezés során majdnem a teljes vaddisznóállományt leölték a fertőzött területen. Az állatok kilövésére a rendőrség mesterlövészeit is kivezényelték.

A Magyar Nemzet arról is érdeklődött a Nébihnél, hogy terveznek-e hasonló lépést, azaz a honvédség vagy a rendvédelmi szervek mesterlövészeinek bevetését a vaddisznók gyérítésére.

– A járvány vaddisznóállományon belüli terjedésének lassítása, megállítása, a házisertés-állományok hatékony védelme céljából a szakemberek minden lehetőséget megvizsgálnak. Egyik ilyen lehetőség fegyveres szervek bevonása a vaddisznóállomány gyérítésébe, amelyben nemzetközi tapasztalatokra is lehet támaszkodni – emelte ki kérdésünkre a hivatal. Hozzátették: a szóban forgó megoldás magyarországi megvalósítási lehetőségét is folyamatosan vizsgálják, ám ilyen döntés eddig nem született.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.