Eleonóra 2024. február 21.
logo

Budapesten lesz a Roszatom új régióközpontja

Somogyi Orsolya
2020.01.23. 18:49

Közép-Európában a világ más részeihez hasonlóan reneszánszát éli ma az atomenergetika. A Magyar Nemzet értesülései szerint Budapestre telepíti közép-európai székhelyét a Roszatom. Eddig Prágában volt az orosz állami atomenergetikai konszern közép-európai központja, amely egyébként 2015 óta működtetett Budapesten irodát a cseh regionális központ magyarországi fióktelepeként. Az újonnan alapított régiós központ, a Rosatom Hungary Kft. egy sor fontos kérdésben továbbra is támogatást nyújt a Paks II. projekthez, miután a Paksi Atomerőmű kapacitásfenntartó beruházása aktív szakaszába lépett.

A Paks II. beruházást indokolja az is, hogy egyre több uniós intézmény és a miniszterelnökök tanácsa is elismeri, hogy az atomenergia mint karbonmentes áramtermelési forrás a globális felmelegedés elleni küzdelemben megkerülhetetlen. Magyarország például azt az ambiciózus célt tűzte ki maga elé, hogy 2030-ra az áramtermelésének 90 százaléka szén-dioxid mentes legyen a megújuló és a nukleáris energia hasznosításával. Minden jel arra mutat, hogy a következő évtizedek stratégiai terméke világszerte a megfizethető, megbízható, tiszta energia lesz.

Jelenleg is atomerőművek állítják elő a legtöbb tiszta, vagyis karbonmentes áramot Európában – erről a Magyar Nemzeti is beszámolt a napokban. Az Európai Unióban pedig több mint hetven százalékkal nagyobb mennyiségű villamos energiát termelnek az atomerőművek, mint amennyit a szél- és a naperőművek együttvéve.

De nem csak a régiónkban értékelődött fel az atomenergia szerepe, hiszen az uniós tagállamok fele támaszkodik a nukleáris forrásra. Magyarországon az áramfogyasztás 35 százalékát biztosítja az atomerőmű, de ennél nagyobb mértékben támaszkodik a technológiára Európában Franciaország (80 százalékban), Svédország (46 százalék), illetve a nem uniós tagállam Svájc áramfelhasználásának majdnem negyven százalékát adják a nukleáris blokkok.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.