Változások sokaságát hozta az új év

A múlt esztendőben többször is változtatott az Országgyűlés a közteherviselés hazai szabályain. A módosítások számos ponton érintik a kisebb vállalkozások működését, de az alkalmazottak és a nyugdíjasok helyzetét is.

Jakubász Tamás
2020. 01. 02. 5:45
null
Tojásüzem munka közben. Egyes passzusok a gazdasági szereplők dolgát könnyíthetik meg Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A képviselőház a tavaszi és az őszi ülés­szakban is elfogadott olyan javaslatcsomagokat, amelyek számos ponton módosították a magyar adóügyi előírásokat. A vállalkozások működését több változtatás is befolyásolhatja, ezek közül az egyik legfontosabb, hogy megszűnt az egyszerűsített vállalkozói adó, vagyis az eva. A pénzügyi kormányzat ősszel tájékoztató kampányt folytatott, az érintettek figyelmébe ajánlva a kisadózó vállalkozások tételes adója, a kata, illetve a kisvállalati adó, azaz a kiva előnyeit.

Az a korábban evás gazdasági szereplő, amely az esztendő végéig nem lépett be valamely vállalkozóknak szóló adólehetőségbe, január elsejétől automatikusan a vállalkozói személyi jövedelemadó vagy a társasági adó alanyává vált. A Pénzügyminisztériumnál ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy a kata és a kiva is választható év közben. Utóbbi adózási forma azért is lehet csábító, mert január elsejével csökkent a kulcsa: az elvonás mértéke 13 százalékról 12-re mérséklődött.

Az eva megszüntetése annak a kormányzati programnak a része, amelynek révén az adófajták számát a harmadukkal csökkentik: a szaktárca várakozásai szerint a 2022-ben befejeződő parlamenti ciklus végére a korábbi körülbelül hatvan köztehertípusból nagyjából negyven marad. Ebből a szempontból is lényeges a járulékrendszer átalakítása, amelyről december közepén határozott a törvényhozás.

A korábbi négy járulékot júliustól egy váltja fel: ma a munkavállalók lerónak nyugdíjjárulékot, pénzbeli és természetbeni egészségbiztosítási járulékot, valamint munkaerőpiaci járulékot, a négy teher 18,5 százalékot tesz ki. Az elvonás nem változik, a négy járulék ugyanakkor eggyé olvad össze társadalombiztosítási járulék néven. A módosítás a vállalkozások számára az adminisztráció egyszerűsödését jelentheti.

Tojásüzem munka közben. Egyes passzusok a gazdasági szereplők dolgát könnyíthetik meg
Fotó: Havran Zoltán

A járulékszabályok átalakítása közül kiemelendő további két elem. Az egyik szerint ha valaki más módon nem biztosított és nem fizeti három hónapon keresztül az ingyenes állami ellátásra jogosító közterhet, akkor elesik a térítésmentes szolgáltatásoktól. A tartozás rendezésével a jogosultság visszaáll. A szabályrendszer júliusban lép életbe, az egészségügyi szolgáltatási járulék összege ugyanakkor már január elsején emelkedett: a korábbi havi 7500 forintról havi 7710 forintra változott.

Lényeges ezek mellett az is, hogy kiterjesztik a nyugdíjasok járulékmentes munkavégzését lehetővé tevő szabályokat. Eddig a munkaviszonyban dolgozó nyugdíjasok helyzetét könnyítette meg az a kedvezményes rendelkezés, amely nyomán az érintettek keresetéből csupán a 15 százalékos személyi jövedelemadót vonták le, járulékot már nem. A lehetőség júliustól a más formákban dolgozó nyugdíjasokra is alkalmazandó, vagyis akár megbízással, akár más módon végezzék munkájukat az idősek, a munkavállalói járulékkal nekik sem kell majd foglalkozniuk.

A jelentősebb, vállalkozásokat érintő közteherviselési módosítások közül ki kell emelni a feketegazdaság letöréséért kialakított úgynevezett online számlarendszer változásait is. A vállalkozásoknak 2018 óta – az online számlarendszer keretei között – elektronikus úton kell elküldeniük az adóhivatalhoz azoknak a számláknak az adatait, amelyekben az áfa összege eléri a százezer forintot.

A decemberben elfogadott változtatás nyomán július elsejétől az összeghatár megszűnik, lényegé­ben minden vállalkozói számlát látni fog a hatóság, 2021. január 1-jétől pedig még a magánszemélyek részére kiállított számlák információit is el kell küldeni a hivatalhoz. – Az on­line számlarendszer a piaci elemzők számításai szerint egy év alatt 200–250 milliárd forint pluszbevételt termelt az államkasszának – húzták alá a szaktárcánál. Megjegyezték azt is: a szisztéma segítségével 2021 tavaszától az adóhivatal elkészítheti a vállalkozások áfabevallási tervezetét.

Szót kell ejteni még egy fontos újításról. Az esztendő első napjától egyetlen fillér személyi jövedelemadót sem kell fizetniük a kereső tevékenységből származó jövedelmük után azoknak a nőknek, akiknek négy vagy több gyermekük van. A kedvezmény a vér szerinti, az örökbe fogadott, valamint a már felnőtt gyermekek után is jár. S lényeges az is, hogy az élethosszig tartó szja-mentességgel párhuzamosan igénybe vehető a családi kedvezmény.

Fontosabb változások:

Január elsején megszűnt az eva.

18 százalékról 5-re csökkent a szálláshelyadás forgalmiadó-kulcsa.

Január elsején életbe lépett a négy- vagy többgyermekes anyák élethosszig tartó szja-mentessége

A kisvállalati adó mértéke 13 százalékról 12-re csökkent

Két lépésben kiszélesítik az on­line számlarendszert, 2021-től gyakorlatilag minden idehaza kiállított számláról online úton kap adatot a NAV.

A munkavállalók védelmében az adóhivatal tájékoztatja majd az alkalmazottakat a munkáltató foglalkoztatással kapcsolatos adóelkerüléséről.

Július elsején egy teherré, a társadalombiztosítási járulékká olvad össze a nyugdíjjárulék, a természetbeni és a pénzbeli egészségbiztosítási járulék, valamint a munkaerőpiaci járulék. Az elvonás 18,5 százalék marad.

Jelenleg a másfél százalékos munkaerőpiaci járulékból nem lehet levonni a családi kedvezményt, az egységes járulék kialakításával ez megváltozik: a teljes, 18,5 százalékos társadalombiztosítási járulék terhére érvényesíthető lesz a gyermekek után járó kedvezmény.

Július 1-jétől minden dolgozó nyugdíjast megillet a járulékmentesség.

Összetett rendszert alakítottak ki a potyautasok, vagyis azok kiszűrésére, akik jogosulatlanul veszik igénybe az egészségügyi szolgáltatásokat. Júliustól automatikusan és gyakorlatilag azonnal azonosítják majd az érintetteket.

Az egészségügyi szolgáltatási járulék mértéke a korábbi havi 7500 forintról január elsején 7710 forintra nőtt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.