A magyarok tartozása a legkisebb Európában

A magyar lakosság jövedelmekhez viszonyított adóssága a legalacsonyabb Európában, de így is gyakran nehézséget jelent a számlák időben történő befizetése.

Horváth Éva
2020. 02. 21. 15:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Intrum követeléskezelő cég legutóbbi európai fogyasztói fizetési jelentésé­ben egy új összetett mutató, az úgynevezett pénzügyi jóléti barométer alapján számolta ki – 24 európai állam 24 ezer honpolgára, köztük 1000 magyar megkérdezésével – az egyes országokra jellemző mutatókat.

Az új jelzőszám négy szempont alapján pontozza a gazdaságokat: az első mutatóval azt méri, mennyire képesek az emberek időben fizetni a számláikat, és hogy a számlabefizetések után mennyi marad a zsebükben a hónap végén. A második a hitelszabadságot szondázza, azaz a lakossági hitelállományt és azt, hogy milyen gyakran kell az embereknek kölcsönt felvenniük a számláik fizetéséhez. A harmadik mutató a megtakarítások összegét fejezi ki, a negyedik pedig a pénzügyi tudatosságot, vagyis hogy mennyire látják át az emberek a saját pénzügyeiket.

Az Intrum fogyasztói felmérésén kapott válaszok alapján Magyarország 6,24 pontot ért el pénzügyi jóléti barométeren. Ez a visegrádi országok között a legmagasabb: Szlovákia 6,19, Csehország 6,16, Lengyelország 5,54 pontot kapott. Európában a legmagasabb értéket Németország (6,89), Ausztria (6,77) és Svédország (6,72) mutatta, míg a legkisebb pontszámot (5,30) Görögország érte el. Hazánk viszonylag magas pontszáma elsősorban a rendkívül alacsony lakossági hitelállománynak köszönhető: a hitelszabadság szempontjából az összes európai ország közül az első helyen állunk.

A hitelszabadságon kívül, más mutatók szempontjából Magyarország elmarad az európai átlagtól. A felmérés során a magyarok közel 40 százaléka válaszolta azt, hogy az elmúlt fél évben előfordult, hogy egy vagy több számlájukat nem sikerült időben kifizetniük. Ennek oka a legtöbbször a pénzhiány volt, emiatt Magyarország a számlafizetés szempontjából a 24 európai országból csak a 20. helyre került. Kevéssel az európai átlag alatt van a magyar fogyasztók megtakarítási képessége, a pénzügyi tudatosság szempontjából viszont a 12. helyen állunk. Bár a magyar válaszadók 64 százaléka elégedetlen az iskolai pénzügyi oktatással, sokan válaszolták azt, hogy igyekeznek informálódni a pénzügyeikről és a gazdaságról.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.