Nem csak hazánkban nehezedik egyre nagyobb nyomás a tojástermelőkre, a nagy áruházláncok más közép-európai piacokon is igyekeznek kiszorítani kínálatukból a ketreces tartásból származó árukat. A kereskedők törekvései ugyanakkor nincsenek összhangban az ágazatban az elmúlt években végbement fejlesztések irányával. Az európai uniós csatlakozásuk után ugyanis – hazánk mellett a többi érintett tagállamban is – minden tojótartással foglalkozó gazdálkodónak az európai uniós szabványokhoz igazított ketrec használatára kellett átállnia. Mindez nem kis beruházás volt, sokan még ma is az akkoriban a fejlesztésekre felvett hiteleket törlesztik.
Azt már számos alkalommal, több fórumon is hangsúlyozták az ágazati szakemberek, hogy a tojás minősége nem elsősorban a tartás módjától függ, sokkal inkább a takarmányozástól. Az állatjóléti és élelmiszer-biztonsági feltételekben sem rosszabb a ketreces tartás, mint például a mélyalmos nevelés. Sőt, a különböző betegségek, mint például a szalmonella megelőzésében a ketreces tartás lényegesen előnyösebb az alternatív módszereknél.
Hasonlóan látja ezt Gabriela Matecná szlovák mezőgazdasági miniszter is, ugyanakkor a tárcavezető szerint így is elkerülhetetlen, hogy az országban a ketreces tartásról az alternatív metódusok irányába tolódjon el a tojástermelés. Ennek érdekében a napokban egy 2030-ig szóló memorandumot írt alá a termelőkkel és a kereskedőkkel. A megállapodásban a termelők vállalták, hogy 2030-ig átállnak az alternatív tartásra, a kereskedők pedig ígéretet tettek arra, hogy lehetőség szerint a hazai termelőket részesítik majd előnyben. Az Újszó.com szerint a miniszter elmondta, hogy a következő években igyekeznek forrást találni a termelők ilyen irányú beruházásainak támogatására. Bár a politikus szerint mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy az átállás miatt ne tűnjön el a szlovákiai üzletekből a honi tojás, arra azonban minden vásárlónak fel kell készülnie, hogy a jövőben többet kell majd fizetnie az áruért.

Fotó: Éberling András
A drágulás a Szlovákiai Baromfitenyésztők Szövetsége szerint is elkerülhetetlen. A termelőket összefogó szervezet már a múlt évben jelezte, hogy egy tízdarabos kiszerelésért a kereskedők átlagosan ötven centtel kérnek többet, ha a tojások nem ketreces, hanem alternatív tartási technológiákból származnak. Ennél is nagyobb a különbség a szabadtartásos és a ketreces tyúkok tojása között, ott akár az egy eurót is elérheti a különbség, míg a biotojás dobozáért másfél euróval kell többet fizetni északi szomszédunknál.