Száguld az űripari részvény

Nemrég a Tesla-részvény robbanásszerű emelkedéséről írtunk, és máris itt egy következő üstökös, nem is akármilyen iparágban. Igazi rallyhangulat uralkodik a tőzsdéken.

Fellegi Tamás Péter
2020. 02. 24. 11:36
Sir Richard Branson poses on floor of New York Stock Exchange (NYSE) ahead of Virgin Galactic (SPCE) trading in New York
Richard Branson régi álma valósulhat meg. Fotó: Brendan McDermid Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt hónapokban elképesztő emelkedést produkált a Tesla részvénye: 300 dollárról 900-ra emelkedett, pedig már akkor is igen drágának tűnt a cég teljesítményéhez képest. A befektetők azonban most már csodát várnak az autógyártótól és a cég megalkotójától, Elon Musktól. És miután Elon Musk nemcsak az elektromos autók és akkumulátorok gyártásában, de az űriparban is nagyot alkotott, nevezetesen Space-X nevű cégével megépítette a földre visszatérő, így többször újraindítható rakétát, a befektetők most erre az iparágra is felfigyeltek. Pontosabban nem is csak az iparágra, hanem az olyan elszánt, a szinte lehetetlent megvalósító vállalkozókra, mint amilyen Elon Musk.

Tipikusan ilyennek tekinthető a brit vállalkozó, Richard Branson, aki az elmúlt évtizedekben létrehozta a Virgin cégbirodalmat, amely sokféle üzletágban kezdett működni, többek között média, utazásszervezés, vasúttársaság, légitársaság és távközlési cég is tartozik hozzá. Azonban valamennyi közül talán a legizgalmasabb az űrhajózással foglalkozó cége, a Virgin Galactic. A cég nem is a hagyományos értelemben vett űrhajózással foglalkozik, hanem az úgynevezett szuborbitális, azaz a világűr alsó határát súroló (nagyjából 90-100 kilométer magasságig emelkedő) speciá­lis űrjármű kifejlesztésén és tesztelésén dolgozik. Az ezen való utazásra erős kereslet van, a jómódú leendő utasok 200 ezer dollárt is letesznek azért előre, hogy majd felülhessenek rá, ha már biztonságosan üzemel a jármű.

A Virgin Galactic papírjaival csak tavaly ősszel kezdtek kereskedni
Fotó: Reuters

Nos, azt még nem látjuk, hogy ez mikor valósul meg, a befektetők azonban máris fellelkesedtek. A cég részvényeit csak tavaly ősszel vitték tőzsdére, és kezdetben mérsékelt volt az érdeklődés, a Tesla-mánia nyomában azonban a Virgin Galactic részvényét is megtalálták: a kezdeti 12 dollárról 7 dollárig süllyedő papírt december közepén kezdték venni, és bő két hónap alatt ötszörösére, 35 dollárig szökött fel az ár, sőt rövid ideig 40 dollár fölött is járt.

A részvénypiacon általánosságban is a mánia jelei mutatkoznak: nem számít a koronavírus, az esetleges gazdasági következmények, sőt általában semmilyen óvatosságra intő hír: a tőzsdeindexek és a vezető részvények rendre újabb és újabb történelmi csúcsokat döntenek. Ez általában a piac tetőzését szokta jelenteni, a mostani esetben azonban a jegybankoknak a piacokat pénzzel elárasztó monetáris politikája miatt nehezebb felmérni, hogy erről van-e szó.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.