Újravizsgálja az EU a cukorpótlókat

Bár a mértéktelen cukorfogyasztás kétségkívül árt az egészségnek, a kalóriaszegény édesítőszerek használatával sem árt vigyázni. Túlzott fogyasztásuk esetén ugyanis kellemetlen vagy akár veszélyes mellékhatások is felléphetnek. Nem véletlen, hogy a különböző adalékanyagok használatára szigorú európai uniós szabályozás vonatkozik. Az elmúlt években napvilágot látott új toxikológiai információk és a gyártók tapasztalatai alapján az idén több mint húsz természetes és szintetikus cukorpótló újraértékelését végzi el az uniós élelmiszer-biztonsági hatóság.

2020. 02. 07. 11:34
null
A hagyományos, répából készült élelmiszer helyett nem könnyű egészséges alternatívát találni Fotó: MTI/Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egészséges életmód és a tudatos táplálkozás elterjedésével egyre többen döntöttek úgy, hogy kevesebb fehér cukrot fogyasztanak vagy egyenesen száműzik étrendjükből a cukorrépából készülő édesítőszert. Az édes ízről azonban kevesek lennének hajlandók lemondani, ezért az elmúlt években megszaporodtak a különböző édesítőszerek a piacon. Nem mindegy ugyanakkor, hogy mi kerül a kávéba vagy a teába, s hogy mekkora mennyiséget használunk belőle, néhány édesítőszernek ugyanis akár komoly mellékhatásai is lehetnek. Éppen ezért az említett termékekre szigorú európai uniós szabályozás vonatkozik, amit időről időre felülvizsgálnak a hatóságok.

Ahogyan arról a Magyar Nemzetet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivataltól (Nébih) tájékoztatta: az előírások szerint az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóságnak most minden olyan adalékanyagot újra kell értékelnie, amelyet 2009. január 20-a előtt engedélyeztek. A program az élelmiszer-színezékek felülvizsgálatával kezdődött és az édesítőszerek újraértékelésével zárul. A kockázatbecslés, amelyet ez év végéig kell elvégeznie az uniós hatóságnak, több mint húsz édesítőszerre terjed ki. Ezek közé tartozik az ismertebb édesítőszerek közül például a szacharin, az izomalt, az aszpartám, a xilit és az eritrit is. A vizsgálat célja pedig az, hogy az engedélyezés óta eltelt időszakban szerzett gyártói tapasztalatok és az új toxikológiai információk alapján értékeljék az adott édesítőszerre korábban meghatározott szabályokat, így például a biztonságosan elfogyasztható mennyiséget is. Szükség esetén természetesen módosítanak az előírásokon, sőt az is előfordulhat, hogy a veszélyesnek ítélt anyag betiltását javasolják az Európai Uniónak.

A hagyományos, répából készült élelmiszer helyett nem könnyű egészséges alternatívát találni
Fotó: MTI/Varga György

Egy édesítőszer – és egyéb más adalékanyag is – csak akkor használható fel a közös piacon gyártott élelmiszerekben, illetve akkor kerülhet forgalomba, ha a rendelkezésre álló tudományos eredmények alapján ártalmatlan, tehát a fogyasztók egészségét nem veszélyezteti. – Az adalékanyagok tudományos értékelése, kockázatbecslése során a termékre vonatkozó napi elfogadható vagy megengedhető beviteli értéket is meghatározzák, amely megmutatja, hogy mekkora az a mennyiség, amelynek naponta, egy életen át történő bevitele esetén még nem kell egészségi kockázattal számolni – mutatott rá kérdésünkre a Nébih.

Különböző édesítőszerekkel a fogyasztók leggyakrabban üdítőkben, instant italporokban, desszertekben és tejtermékekben találkozhatnak, de a legtöbb asztali édesítőként is megtalálható a piacon. Ezeken a termékeken ugyanakkor minden esetben fel kell tüntetniük a gyártóknak az adagolást is, hiszen előfordulhat, hogy nagyobb mennyiség elfogyasztása esetén kellemetlen vagy épp veszélyes mellékhatás lép fel. Aszpartámtartalmú termék esetén például a benne található fenil-alanin az arra érzékenyeknél anyagcserezavart okozhat. A szorbit, a xilit és az eritrit pedig nagyobb mennyiségben fogyasztva hajhajtó hatást válthat ki. A gyártóknak erre minden esetben figyelmeztetniük kell a vásárlókat. A Nébih egyébként rendszeresen ellenőrzi az élelmiszerekben felhasznált édesítőszereket, a kockázatbecslésen alapuló éves monitoring mellett pedig szúrópróbaszerűen és gyanú alapján is vizsgálódnak a hatóság szakemberei.

– A gyártók részéről eddig nem tapasztaltunk édesítőszerek használatához kapcsolódó visszaéléseket, azonban mindig felhívjuk a figyelmüket a felhasználási és a jelölési követelmények betartására – jegyezte meg a hivatal. Arra is felhívta figyelmet a hatóság, hogy a kiegyensúlyozott és változatos étrendbe sok minden belefér, a mértékre azonban érdemes figyelni, hiszen bármely étel, amelyből túl sokat fogyasztunk, károsan hathat az egészségre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.