Kimagasló magyar innovációkat díjaztak

Az egészségügyben és az egészség megőrzésében, élelmezésben és kutatástámogatásban valamint ipari megoldásokban nyújtottak kiemelkedő és üzleti értelemben is figyelemre méltó megoldásokat azok a vállalatok, amelyek innovációs díjban részesültek. A kitüntetést hagyományosan az Országházban nyújtják át a díjazottaknak, ám ez a járványra való tekintettel idén nem valósulhatott meg.

2020. 03. 26. 21:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Innovációs Nagydíj bírálóbizottsága az Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnöke, Birkner Zoltán vezetésével 46 jelentkező társaság közül választotta ki a 2019. évi innovációs nagydíjas vállalatot, emellett további hét innovációs díjat ítélt oda. Az eredményekről a Magyar Innovációs Szövetség számolt be lapunknak.

Digitális kórdiagnosztikai termékcsalád kifejlesztéséért nyerte el a 2019. évi Magyar Innovációs Nagydíjat a 3DHistech Kft. A Pannoramic termékcsalád a több mint száz éves, optikai mikroszkóp alapú szövettani diagnosztika úttörő és új szemléletű továbbfejlesztése. A termékcsaládot innovációs pályázati forrásból, egyetemi-ipari kooperációban fejlesztették ki, és a 3DHistech Kft. vitte gyártásba. A Pannoramicot 2019-es engedélyezése óta ötven külföldi és belföldi ügyfélnek értékesítették, így vált a világpiacon vezető, referenciaként számon tartott Philips, Leica és a Roche vállalatok termékeinek versenytársává.

Egy műanyag, az MDI poliuretán gyártási folyamatának fejlesztéséért nyerte a BorsodChem Zrt. az ITM Ipari Innovációs Díját. A kutatás-fejlesztés nehézsége az volt, hogy a részfolyamatok számítógépes szimulációkkal, illetve laborméretben csak korlátozottan voltak vizsgálhatók. Az alkalmazhatósággal kapcsolatos bizonytalanságok azonosítása és kiküszöbölése ipari körülmények közötti tanulmányozást követelt meg.

Precíziós onkológiai döntéstámogató eljárásért járt az ITM Informatikai Innovációs Díja. Az Oncompass Medicine Hungary Kft. által kifejlesztett rendszer abban segít az orvosnak, hogy a száznál több forgalomban lévő és az ezret is meghaladó fejlesztés alatt álló hatóanyag közül a megfelelőket választhassa ki a célzott kezeléshez. Ehhez a beteg daganatában lévő egyedi genetikai elváltozásokat elemzi a mesterséges intelligencia alapú szoftver.

Mesterséges megvilágítású, hidrokultúrás rendszerben termeszti télen is a zöldséget a Veresi Paradicsom Kft., Magyarországon elsőként egész éven át, egyenletes minőségben. Ezzel a cég nyerte el az Agrárminisztériumtól az Agrárinnovációs díjat. Hazánk legkorszerűbb, mesterséges pótmegvilágítással ellátott üvegháza ezer tonnányi importot váltott ki tavaly, 566 millió forint értékben.

Magasnyomású laboratóriumi hidrogéngenerátort fejlesztett a ThalesNano Energy Zrt. A H-Genie jelentősége az, hogy ez az első biztonságosan használható, nagy tisztaságú, kompresszor nélküli, magasnyomású (100 bar), kézzel mozgatható hidrogéngenerátor, amely elegendő termelési kapacitással rendelkezik egy átlagos kutatólaboratóriumi egység hidrogénigényének kielégítésére. A vállalat az Agrárminisztérium Környezetvédelmi Innovációs Díjban részesült.

Az NKFIH Alapkutatástól a piacig Innovációs Díját a Femtonics Kft. nyerte el az élvonalbeli idegtudományi kutatásokhoz kifejlesztett világszínvonalú magyar mikroszkópért. A Femto3D Atlas lézerpásztázó 3D-s mikroszkóp a képalkotás legkorszerűbb csúcstechnológiájával működő, több mint negyven szabadalomra épülő, Magyarországon tervezett és gyártott termék.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának Innovációs Díjában az Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézete részesült a 25 éves Csalomon csapdacsalád újdonságaiért. Az intézet az elmúlt években több mint 190 kártevő rovarfajra fejlesztett illatanyagokon és vizuális csalogatáson alapuló csapdákat. Az egyik legújabb termékükkel a kukorica egy régóta ismert kártevője, a kukoricamoly megbízható, egyszerű rajzáskövetése válik lehetővé.

A Fitpuli tudományos alapú, digitális munkahelyi egészségprogram, amely egyszerre támogatja a munkavállalót egészségének megőrzésében és a munkáltatót az alkalmazottak megtartásában és költségeinek csökkentésében. Szakmai tartalma tudományos kutatásokon és evidenciákon alapul, amely a mérhetően eredményes egészségmegőrzés záloga. A Fitpuli Kft. a Valor Hungariae Zrt. és a Magyar Innovációs Szövetség Startup Innovációs Díját nyerte el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.