Megállt a zuhanás, korrigáltak a nyersolajárak

Enyhült keddre a hétfői pánik a részvénypiacokon, amelyek zuhanórepülésbe váltottak a pénteken meghiúsult olajpiaci megállapodás miatt. Kedden napközben már hét-nyolc százalékos emelkedést mutattak a főbb olajfajták, a Brent és a WTI, azonban még így is a hordónkénti 40 dollár alatt vannak, vagyis a hétfői zuhanást nem heverte ki egyetlen nap alatt a piac.

2020. 03. 11. 5:45
A worker fills a tanker truck with fuel at a state-owned Pertamina fuel depot in Jakarta
Bár az olaj némileg drágult a nemzetközi piacokon, a hétfői pánik hangulata még érezhető Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogyan arról beszámoltunk, 1991 januárja, az öbölháború kezdetének napja óta nem látott, 25 százalékos csökkenés következett be hétfőn az olajfajták határidős jegyzésáraiban a koronavírus-járvány okozta aggodalmak és a múlt hét végi események nyomán.

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete, illetve a két legnagyobb olajállam, de nem tag, Oroszország és Szaúd-Arábia a napokban összerúgta a port, mert nem sikerült megegyezniük a termelés visszafogásának már­cius utáni üteméről. Ennek eredményeként az utóbbi időben stabilizálódott, de kényes kereslet-kínálati egyensúly felborulására lehet számítani, hiszen a járvány miatt zsugorodó piacot elöntheti az olaj. A túlkínálat pedig olyan alacsony árakat eredményezhet, ami hosszú távon sem az olajat kitermelő, sem az importőrországok számára nem ideális.

Bár az olaj némileg drágult a nemzetközi piacokon, a hétfői pánik hangulata még érezhető
Fotó: Reuters

A tőzsdék eladási pánikhangulatát enyhítendő, több nemzeti bank és kormány jelentett be összehangolt gazdaságösztönző lépéseket. Jót tett a kereskedői hangulatnak az is, hogy Hszi Csin-ping (Xi Jinping) kínai elnök meglátogatta Vuhant, a vírus kitörésének központját, miközben a járvány terjedése igencsak lassul Kínában. Az ázsiai óriásállam a világ második legnagyobb olajfelhasználója, és már hozzálátott ahhoz, hogy Hubej tartományban visszacsábítsa az embereket a munkahelyükre. A japán kormány eközben több mint négymilliárd dollárnyi (mintegy 1200 milliárd forint) összeget szán a második, hasonló célú csomagjára.

Az Amerikai Egyesült Államok elnöke, Donald Trump kijelentette, hogy jelentős, a koronavírus gazdasági hatásait kivédő lépéseket kíván tenni a kormányzat. Felmerült az is, hogy az USA csökkentené kitermelését, legalábbis a palaolajszektorba irányított pénz mennyiségét már mérsékelte. Elemzők szerint azonban a járvány továbbra is sújtja a piacokat, vagyis a kereslet mérséklődésére még számítani kell. Hangoztatják azt is, hogy a 30 dollár körüli hordónkénti árral nem lehet profitot elérni a palaolajszektorban, amely legalább 50 dolláros szintet igényel.

A befektetők kedélyeit az a remény is csillapította, amely szerint mégis megállapodhat az árstabilizáló termelés-visszafogásról az árháborút viselő orosz és szaúdi fél. Mindkettőnek szüksége van ugyanis a bevételre, hiába állítja utóbbi, hogy évekig biztosítaná a működését akár 40 dollár körüli árakkal is, a piac ezt nemigen hiszi el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.