Megközelítheti az ezermilliárd dollárt a világ növekedési vesztesége 2020-ban

Londoni makrogazdasági elemzők legújabb helyzetértékelései szerint a koronavírus-járvány gazdasági hatásaiból eredő idei globális növekedési veszteség elérheti a 850 milliárd dollárt. Több nagy gazdasági erőcentrumban egész éves visszaesés várható. Egyes várakozások szerint a magyar gazdaság éves recesszió nélkül átvészelheti a járványos időszakot – áll a távirati iroda összefoglalójában.

Horváth Éva
2020. 03. 23. 17:24
null
Az új prognózisok szerint is felülteljesítő lesz a magyar gazdaság a régióban Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő Londonban bemutatott friss negyedéves globális előrejelzésében közölte: új alapeseti várakozása az, hogy a világgazdasági szintű bruttó hazai össz­termék (GDP) 2020 egészében mindössze 1,3 százalékkal növekszik, szemben az eddigi prognózisukban szereplő 2,5 százalékkal.

A hitelminősítő azzal számol, hogy a kínai gazdaság teljesítménye öt százalékkal zuhan az idei első negyedévben a tavalyi utolsó három hónaphoz mérve, és 2020 egészében is csak 3,7 százalékkal emelkedik. A cég szerint az első negyedéves visszaesés példátlan lenne a kínai gazdaságtörténetben.

A ház felülvizsgált várakozása szerint az euróövezet hazai összterméke az idén 0,4 százalékkal csökken az eddigi előrejelzésben szereplő 1,1 százalékos növekedés helyett. A hitelminősítő az euróövezeten belül Németországban 0,3, Olaszországban két-, Spanyolországban pedig 0,8 százalékos GDP-visszaesést vár 2020 egészére. A cég várakozása szerint a japán hazai össz­termék 1,4 százalékkal csökken az idén, az amerikai gazdaság pedig alig egy százalékkal növekszik. A Fitch közölte: számításai szerint mindez azt jelenti, hogy a globális GDP-érték az idén 850 milliárd dollárral lesz alacsonyabb annál, amit a korábbi prognózis alapján a világgazdaság 2020-ban elért volna.

Az új prognózisok szerint is felülteljesítő lesz a magyar gazdaság a régióban
Fotó: Havran Zoltán

A Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltatócsoport londoni elemzőrészlegének feltörekvő piacokkal foglalkozó közgazdászai negyvendolláros idei átlagos Brent-árfolyam esetén 0,8 százalékos GDP-növekedést vár 2020 egészére az orosz gazdaságban, egyszázalékos GDP-arányos folyómérleg-többlettel és 0,6 százalékos államháztartási hiánnyal. A legkedvezőtlenebb, húszdolláros Brent-árfolyamátlag esetén 1,4 százalékos visszaesés lenne az idén az orosz gazdaságban, a hazai össz­termék 2,7 százalékát elérő államháztartási hiánnyal és 1,2 százalékos folyómérleg-deficittel.

A Bank of America pénzügyi szolgáltatócsoport kutatási részlegének Londonban ismertetett friss előrejelzése mindössze 0,3 százalékos növekedést valószínűsít a világgazdaságban 2020 egészére. A ház az amerikai gazdaságban 0,8, az euróövezetben 1,7, Kínában pedig alig 1,5 százalékos egész éves növekedéssel számol az idén.

A közép- és kelet-európai EU-térségre kidolgozott új prognózisában a ház azt valószínűsíti, hogy a régióban a magyar gazdaság felülteljesítő lesz: Magyarországon 0,8 százalékos GDP-növekedést várnak 2020 egészére. Lengyelországban a cég 0,5 százalékos növekedést, Csehországban ugyanakkor 0,5, Romániában pedig 0,3 százalékos visszaesést valószínűsít az idei évre. A ház kiemelten vette figyelembe azt, hogy a nemzetgazdasági szintű bruttó hozzáadottérték-tartalmat előállító szektorok mennyire sebezhetők a járványhatásoktól. A magyar gazdaságszerkezet ellenállóbbnak tűnik a térség többi gazdaságánál: a jelentősebb súlyú gyógyszeripar termékei iránt ugyanis nyilvánvalóan növekszik a kereslet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.