Nagy lehetőség a méhészek előtt

Habár az anyagi támogatás is jól jön a világpiaci helyzet miatt bajba jutott méhészeknek, az Agrárminisztérium által bevezetett adómentesség ugyanakkor nem elsősorban ebből a szempontból nyújt nagy segítséget az ágazatnak. Az országos egyesület elnöke szerint a lépés felhívja a figyelmet a méhek által végzett munka fontosságára, ezáltal a további érdekérvényesítésben is segíteni fogja a méhésztársadalmat.

2020. 03. 14. 14:44
null
Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Komoly segítséget jelenthet a hazai méhészeti ágazatnak az eladott méhészeti termékekre vonatkozó személyi jövedelemadó (szja) alóli mentesség. A szakmai szereplők szerint azonban az anyagi támogatáshoz képest sokkal nagyobb jelentősége van a ténynek, hogy az agrárminiszter kimondta: a beporzók védelme és a méhészek munkája kiemelt jelentőséggel bír. Nagy István agrárminiszter nemrég jelentette be, hogy a tárca a kormány klíma- és természet­védelmi akciótervéhez kapcsolódóan szja-mentességet vezet be a méhészeti termékek értékesítéséből származó bevételre.

A tárcavezető szerint mivel méhek nélkül nincs élet a bolygón, méhészeti ágazat nélkül nincs erős hazai mezőgazdaság. Ezért elengedhetetlen a beporzó rovarok védelme és a méhészetek ösztönzése. – Méhek nélkül minden harmadik élelmiszer eltűnne a boltok kínálatából, s ez a tény önmagában jelzi, komolyan kell venni a méh­állomány állapotát. Mivel a klímaváltozás és a kémiai szerek hatására eltűntek a vad poszméhek, így a házi méhek egyedül maradtak a beporzással, ezért nagyon kell vigyázni rájuk – fogalmazott a miniszter. Az szja-mentesség bevezetése egyébként történelmi lépésnek számít, hiszen a méhészek legutóbb 245 évvel ezelőtt kaptak hasonló kedvezményt.

Az eladott áru után nem kell személyi jövedelemadót fizetniük az őstermelőknek
Fotó: Havran Zoltán

Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke lapunknak elmondta: óriási megtiszteltetés érte a magyar méhészeti ágazatot, hiszen az szja-mentesség bevezetésével a kormány elismerte, hogy a méhészek a beporzáson keresztül lényegében közfeladatot látnak el. Az intézkedés elsősorban az őstermelőkre vonatkozik. Az egyesületnek egyelőre nincsenek pontos számadatai arról, hogy az adómentesség a hazai méhésztársadalom mekkora hányadát érinti, a becslések szerint azonban vélhetően a kisebb részük élhet majd a lehetőséggel. A szakember szerint az anyagi támogatásnál egyébként is sokkal fontosabb maga a gesztus. A lépés a jövőben hivatkozási alapot jelent az ágazatnak a további kedvezmények elérésére.

– Felháborítónak tartjuk, hogy egyes önkormányzatok az egyszerű őstermelő méhészekre is iparűzési adót vetnek ki. Nagyon jó lenne, ha ezen a jövőben változtatni tudnánk. Az Agrár­minisztérium intézkedése felhívja a figyelmet arra, hogy a megporzás kiemelt nemzeti érdek, ezért, hacsak nem érinti nagyon érzékenyen a költségvetést, akkor érdemes kedvezményt adni a méhészeknek – tette hozzá az OMME elnöke.

A hazai méhészek, európai uniós társaikhoz hasonlóan, meglehetősen válságos időszakot élnek meg. A kínai hamisítványok beáramlásával ugyanis komoly világpiaci zavar lépett fel, az árak soha nem látott mélységbe zuhantak. Bross Péter szerint a világ­piaci helyzet miatti veszteségeket az őstermelőknek nyújtott szja-mentesség önmagában nem tudja ellensúlyozni, az elmúlt időszakban hozott több kisebb intézkedéssel azonban már érezhetően mérsékelni lehetett az ágazati szereplőket ért kárt.

– Egyértelmű, hogy a fő problémát a világpiacon tapasztalt visszásságok okozzák, ezt viszont nem lehet hazai eszközökkel kezelni, európai uniós szintű megoldásra van szükség – fogalmazott. Az elmúlt egy hónapban a méhészek méhcsaládonként ezer forintos támogatásra tudtak pályázni. A méhészek a korábban meghirdetett összegnél nagyobb támogatási igényt nyújtottak be. Úgy tudjuk, hogy a fokozott érdeklődés miatt az Agrárminisztérium megemelte a keretet, így mindenki hozzájuthat a támogatáshoz, aki eredményesen pályázott. Emellett ha az érintettek bizonyítani tudják, hogy vándoroltatták a méhei­ket, akkor a 3,5 tonna feletti járművek esetén visszaigényelhetik a teherautókra kifizetett súlyadó és kötelező biztosítás összegét is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.