Alakít az irodapiacon a home office

Jóllehet csak ideiglenesnek tűnik a tömeges otthoni munkavégzés, ha egyes cégek hosszabb távon megmaradnak ennél a foglalkoztatási formánál, az számos irodaterületet és jövőbeni bővítést tehet fölöslegessé. A Magyar Nemzetet tájékoztató jegybank elemzői egyelőre óvatosak a kérdésben, mivel eddig jellemzően csak egyedi csökkentések voltak a bérleti díjakban és konkrét fejlesztések sem álltak le.

2020. 04. 28. 7:34
null
Kisebb alapterületben és alacsonyabb bérleti díjban gondolkodnak a vállalatok a járvány utáni időszakra tervezve Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Home office-ba kényszerült szinte az egész ország a koronavírus-járvánnyal. Bár a hazánkban eddig kevéssé jellemző otthoni munkavégzés az első hetekben számos feszültséget okozott, de sokan egyre jobban alkalmazkodnak, sőt már hosszabb távon is átállnának ilyen munkavégzésre. Ez az igény találkozik azzal, hogy a gazdasági nehézségek miatt költségcsökkentésen gondolkozó cégek vezetőiben mind többször merül fel: ha a járványhelyzet el is csöndesedik hazánkban, és visszaáll az élet a megszokott kerékvágásba, akkor sem feltétlenül kell olyan nagy és drága irodát bérelni, mint korábban.

Arra már egy április elején készített hazai felmérés rámutatott, hogy a veszélyhelyzetet követően jelentősen megváltozik a foglalkoztatás szerkezete, a home office sokkal kidolgozottabbá és elfogadottabbá válik. A főleg a pénzügyi, IT, marketing, adminisztráció, oktatás, értékesítés és HR területéről érkező munkaadói és munkavállalói válaszok 91 százaléka arról szólt, hogy a vállalatok legfőbb intézkedése az adott helyzetben a home office bevezetése volt, 61 százalékuk pedig úgy vélekedett, hogy a válság elmúltával nagyobb teret kapnak az alternatív foglalkoztatási módok.

Az otthoni munkavégzés ingatlanpiaci szempontból is sok kérdést felvet. Az elmúlt években szárnyalt az iroda­piac, számos új bérbe adandó irodaházzal bővült a kínálat. A bérlői kereslet mindezzel együtt olyan jelentős volt, hogy a jegybank friss Kereskedelmi ingatlan-piaci jelentése szerint a múlt év végére 5,6 százalékra csökkent az üresedési mutató.

– Az irodabérlők a meglévő szerződések átalakításával várhatóan akkor jelentkeznek a bérbeadónál, ha a gazdasági aktivitás már annyira lelassul, hogy a bérlő üzleti modellje kerül veszélybe, ezért kénytelen minden területen költségeket csökkenteni – válaszolta megkeresésünkre a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Megjegyezték, hogy a közelmúltban – piaci szereplők tapasztalata alapján – már a multinacionális cégek és a járvány közvetlen hatása által nem érintett szektorokban tevékenykedő vállalkozások is kedvezményt kértek a bérleti díjból.

Kisebb alapterületben és alacsonyabb bérleti díjban gondolkodnak a vállalatok a járvány utáni időszakra tervezve
Fotó: Havran Zoltán

A jegybank válaszában arra is kitért, hogy a járvány hatásai miatt nehéz helyzetbe kerülő bérlők és a bérbeadók között egyedileg előfordulhatnak a bérlőket segítő megállapodások. – Ahol előfordult ilyen, ott a jellemző megállapodások a bérleti díj legfeljebb három hónapra szóló csökkentéséről és a bérleti futamidő ugyanilyen mértékű meghosszabbításáról szóltak – jelezte az MNB, hozzátéve, hogy számos bérlőnél merült fel igényként, hogy az üzemeltetési költséget és rezsit ne a teljes mértékig kelljen fizetnie, hiszen nem, vagy alig használja irodaterületét.

Ugyanakkor, a jegybank szerint, ha a mérsékelt gazdasági aktivitás nem tart tovább három hónapnál, akkor a budapesti iroda­piac kínálati bérleti díjaiban nem lehet csökkenésre számítani.

Az új irodaépületek kivitelezését eddig is nehezítette a szakképzett munkaerő hiánya, ám a koronavírussal késéshez vezető új okok is megjelentek: a külföldi ellátási láncok akadozása, a külföldi munkavállalók hazatérése. Problémát jelent a tervezői kapacitás visszaesése is, mivel a tervezőirodák jelentős adatállományokkal és speciális szoftverekkel dolgoznak, ezek használatában azonban a távmunka rontotta a hatékonyságot. – Teljesen leálló irodakivitelezéssel egyelőre nem találkoztunk, és ha a továbbiakban sem lesz ilyen, akkor a 2020-ra tervezett 229 ezer négyzetméternyi irodaterület hetven-nyolcvan százaléka jó eséllyel megvalósulhat – jelezte a jegybank.

Menekülés a Balatonra?

Az utóbbi hetekben elterjedt otthoni munkavégzés a vírus elvonultával magasabb szinten állandósulhat, aminek a Takarék Index elemzői szerint ingatlanpiaci hatása is lesz. Ha ugyanis az emberek több időt töltenek otthon, nagyobb lakásra, házra lehet szükségük, ezzel párhuzamosan pedig csökkenhet a kereslet egyes kereskedelmi ingatlanok iránt, a home office további terjedésével pedig optimalizálható lesz a szükséges irodaterület. Az elemzés szerint a lakáspiacon újfajta kereslet jelenhet meg. Az otthoni munkavégzés terjedésével többen bérlőként vagy vásárlóként jelenhetnek meg a Balaton mellett, elmenekülve a zsúfoltabb, nagyobb városokból.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.