Jól vizsgáztak az élelmiszerboltok

Biztonságban érezhetik magukat a hazai üzletláncok vásárlói. Pozitív eredménnyel zárult ugyanis a Nébih ellenőrzése: a boltok többsége naponta többször is fertőtleníti a bevásárlókocsik és kosarak fogantyúit, a higiénikus vásárláshoz szükséges eszközökről pedig mindenhol gondoskodnak az üzemeltetők.

2020. 04. 21. 13:38
null
A higiénikus vásárláshoz szükséges eszközökről mindenhol gondoskodnak Fotó: Vémi Zoltán/Világgazdaság
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemcsak elegendő élelmiszer áll rendelkezésünkre a járványhelyzetben, hanem azok beszerzése során is biztonságban tudhatjuk magunkat – jelentette ki Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján.

Az államtitkár emlékeztetett rá, hogy hazánk élelmiszerbiztonsági rendszere az egyik legjobb és leghatékonyabb az Európai Unióban. Ezt a feladatot a termőföldtől az asztalig az Agrárminisztérium háttérintézményeként működő Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal látja el. A hatóság nemcsak azért felel, hogy biztonságos és jó minőségű élelmiszer kerüljön az asztalra, hanem partnerségre is törekszik a szabálykövető vállalkozásokkal. A partnerség a hivatal részéről is gyors reagálást követelő helyzetben felértékelődött.

Már a járvány kezdetén elindították a koronavírus aloldalt a Nébih honlapján, ahol rendszeresen frissülő szakmai útmutatóban számos hasznos tanácsot és intézkedést olvashatnak a vállalkozások. A hatóság emellett támogató szemlékkel is segíti az élelmiszerlánc szereplőinek biztonságos működését. – Az ellenőrök az auditok során alapvetően nem büntetnek, hanem tanácsokat adnak. A súlyos hiányosságok esetén pedig felhívják az üzemeltetők figyelmét a problémára – mondta Zsigó Róbert.

A húsvéti ünnep előtt egyszerre 64 véletlenszerűen kiválasztott boltban jártak a Nébih szakemberei, így valamennyi hazánkban üzemelő kiskereskedelmi lánc sorra került. A szemlék során jó, követendő gyakorlatokkal és természetesen számos hibával is találkoztak a szakemberek. Az ellenőrök alapvetően három területre fókuszáltak: a személyi higiénia szigorú betartására, a csomagolatlan, fogyasztásra kész áruféleségek – mint például a pékáruk – védelmére, valamint a berendezések tisztántartására és fertőtlenítésére. A tapasztalatok szerint a bevásárlókocsikat, kosarakat szinte minden áruházláncnál napi szinten mossák, a fogantyúk fertőtlenítését pedig általában műszakonként, vagy annál is gyakrabban elvégezték.

A higiénikus vásárláshoz szükséges eszközökről mindenhol gondoskodnak
Fotó: Vémi Zoltán/Világgazdaság

Emellett az egységek kétharmadában naponta többször fertőtlenítik a hűtők, tárolók fogantyúit, az áruszalagokat, a bankkártya-terminálokat, vagy épp az önkiszolgáló adagolókat. Bár az ellenőrzött üzletek 73 százaléka nem gondoskodott a bolt bejáratánál kézfertőtlenítésről, vagy kesztyűről a vásárlók részére, a vásárlótérben azonban mindenhol rendelkezésre álltak a higiénikus vásárláshoz szükséges eszközök.

Hasonló auditnak vetették alá a közétkeztetésben működő vállalkozásokat is, a hivatal ellenőrei eddig 230 ilyen intézményben jártak. A tapasztalt problémák közt említhető, hogy a dolgozók nem mindig fordítottak elegendő figyelmet a személyi higiéniára és az egyéni ételhordó kezelése sem volt mindenhol megfelelő. Az államtitkár szerint megnyugtató ugyanakkor, hogy szinte mindenhol alaposan hőkezelt, így biztonságos ételeket tartanak az étlapokon.

– A járványhelyzet súlyos kihívások elé állítja az élelmiszerlánc valamennyi szereplőjét. Az ország élelmiszer-ellátása biztosított, a tárca pedig mindent megtesz azért, hogy ez így is maradjon – hívta fel a figyelmet. Majd hozzátette: az AM munkatársai folyamatosan kapcsolatban vannak az ágazatok képviselőivel, hogy a legkisebb problémára is mielőbb fény derüljön és megoldást találjanak rá. A sikeres védekezés érdekében az AM megteremtette annak a lehetőségét, hogy a szeszfőzdék és a szeszes italgyártó cégek átállhassanak fertőtlenítőszer gyártásra, az érdeklődő vállalkozások a Nemzeti Népegészségügyi Központnál jelentkezhetnek, a Nébih szakemberei pedig ellenőrzik, hogy a szükséges feltételek rendelkezésre állnak-e az üzemekben. Fontos tudni, hogy az élelmiszer-biztonság nem ér véget az üzletekben, ezért a fogyasztók és a vásárlók is találhatnak tájékoztatót a hatóság internetes oldalán.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.