Nemcsak elegendő élelmiszer áll rendelkezésünkre a járványhelyzetben, hanem azok beszerzése során is biztonságban tudhatjuk magunkat – jelentette ki Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján.
Az államtitkár emlékeztetett rá, hogy hazánk élelmiszerbiztonsági rendszere az egyik legjobb és leghatékonyabb az Európai Unióban. Ezt a feladatot a termőföldtől az asztalig az Agrárminisztérium háttérintézményeként működő Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal látja el. A hatóság nemcsak azért felel, hogy biztonságos és jó minőségű élelmiszer kerüljön az asztalra, hanem partnerségre is törekszik a szabálykövető vállalkozásokkal. A partnerség a hivatal részéről is gyors reagálást követelő helyzetben felértékelődött.
Már a járvány kezdetén elindították a koronavírus aloldalt a Nébih honlapján, ahol rendszeresen frissülő szakmai útmutatóban számos hasznos tanácsot és intézkedést olvashatnak a vállalkozások. A hatóság emellett támogató szemlékkel is segíti az élelmiszerlánc szereplőinek biztonságos működését. – Az ellenőrök az auditok során alapvetően nem büntetnek, hanem tanácsokat adnak. A súlyos hiányosságok esetén pedig felhívják az üzemeltetők figyelmét a problémára – mondta Zsigó Róbert.
A húsvéti ünnep előtt egyszerre 64 véletlenszerűen kiválasztott boltban jártak a Nébih szakemberei, így valamennyi hazánkban üzemelő kiskereskedelmi lánc sorra került. A szemlék során jó, követendő gyakorlatokkal és természetesen számos hibával is találkoztak a szakemberek. Az ellenőrök alapvetően három területre fókuszáltak: a személyi higiénia szigorú betartására, a csomagolatlan, fogyasztásra kész áruféleségek – mint például a pékáruk – védelmére, valamint a berendezések tisztántartására és fertőtlenítésére. A tapasztalatok szerint a bevásárlókocsikat, kosarakat szinte minden áruházláncnál napi szinten mossák, a fogantyúk fertőtlenítését pedig általában műszakonként, vagy annál is gyakrabban elvégezték.