Felfutott a tojásforgalom húsvétra

Megjelent a pozitív húsvéthatás a tojáspiacon: az eddigi ünnepekhez képest is jóval erősebb volt a tojáseladások forgalma az elmúlt két hétben, a termelőknél legalább 20-30, néhol 50 százalékos többlet igény jelentkezett – jelentette be a köztévén szombaton a Tojásszövetség titkára. Molnár Györgyi kiemelte, a szokásos 280-300 milliós húsvéti tojásforgalomnál nagyobb a mostani értékesítés. A Magyar Nemzet megkeresésére kifejtette: a teljes hazai tojáspiacra rányomja a bélyegét a koronajárvány miatti helyzet.

2020. 04. 11. 12:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tojástermelők a veszélyhelyzet idején is folyamatosan dolgoznak, így a húsvétkor megugrott igények mellett az sem okozott gondot, hogy a koronavírus okozta indokolatlan vásárlási láz miatt márciusban ötven százalékkal több tojás fogyott a szokásosnál – és ezt még nem feltétlenül a húsvéti bevásárlások részeként halmozták föl a családok. Egy „átlagos” húsvétkor 270-280 millió darab tojás fogy idehaza, ez az éves fogyasztás nagyjából 10 százalékát teszi ki. 2019-ben egy ember átlagosan 238 darab tojást fogyasztott Magyarországon, míg 2013-ban még 214 volt az átlagos fogyasztás fejenként.

A Magyar Nemzet megkeresésére a Magyar Tojóhibrid-Tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének titkára felidézte, hogy a koronavírus elterjedése már kezdetben kihívás elé állította a szektort: például az import takarmány érkezése miatti bizonytalanság komoly szervezést igényelt, de az ágazat megfelelt a rendelési igényeknek. Molnár Györgyi megerősítette: az áruházláncok ellátása folyamatosan biztosított, ugyanakkor áremelkedés előfordulhat, több tényező miatt.

Dráguló alapanyag

– Az unióban 9-10 százalékos emelkedés volt március végéig, az importált takarmány alapanyagok, például a szója ára itt is nő, de ez nem jelenti azt, hogy a fogyasztói árakban rögtön jelentkezik a többlet, az a kereslet-kínálattól függ. Jelenleg rendkívül hektikus a piac mozgása. Emelkedtek a nemzetközi szállítási költségek is, és a forint-euró árfolyam sem kedvez a behozatalnak – jelezte a Tojásszövetség titkára. Mint mondta, a szezonalitást sem lehet most tervezni, ahogy az sem kiszámítható, lesznek-e export-leállások, és egyes területeken a madárinfluenza is nehezítő tényező. Vagyis a termelői költségek emelkedése biztos, annak áremelő hatása viszont bizonytalan, de várható. Az elmúlt két hétben például 2-3 forinttal nőttek a termelői árak, hosszú távon 5 százalékos termelői áremelkedésre is számítani lehet.

Hiányoznak az éttermek

A tojáspiacot egy másik jelenség is sújtja. A szakember kitért rá, hogy a Horeca szektorban a hotelek, éttermek, menzák által rendelt feldolgozott termékmennyiség az elmúlt időszakban drasztikusan lecsökkent amiatt, hogy a vendéglátóhelyek üzemszünetre váltottak a járvány idejére, vagyis nem rendelnek. – Abszolút érezhető hogy a tojással feldolgozott termékek rendelése leállt, ezek a feldolgozó üzemek jelenleg várnak, de már látható, hogy a teljes európai piac átalakul a turizmus leállása miatt. Egyelőre az is kérdéses, hogy alakul az áruházi lakossági igény itthon – sorolta az aktuális iparági dilemmákat Molnár Györgyi, megállapítva: ahogy más ágazatok számos területén, a teljes tojáspiacra is rányomja a bélyegét a koronajárvány miatti helyzet.

Jelezte, idén várhatóan a nagyüzemi termelés 1,2-1,3 milliárd lesz ágazati szinten a nagyüzemi tojástermelés, nem csak tyúktelepítés, hanem kapacitásbővülés is tervben van, ezeken a terveiken a mostani helyzetben sem változtattak a termelők. Újdonság lehet, hogy a lakosság körében veszélyhelyzetben elterjed az önellátás, így a háztáji termelés aránya a nyárra felfuthat ebben az évben.

Tojások számokban

Tavaly a nagyüzemi termelés 1,1 milliárd darabra csökkent, ez a fogyasztás 47 százalékát biztosította, illetve az import 27 százalékát, míg a háztáji termelés mintegy 600 millió darab tojással további 26 százalékot fedett le a lakossági ellátásból. A regisztrált tojástermelők árbevétele tavaly 26,4 milliárd forint, ami meghaladta az előző évit. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint

 

Maradhat a megszokott recept

Az élelmiszer-előállítókra nem csak járványok idején, hanem mindig, az átlagos hétköznapokon is szigorú higiéniai szabályok vonatkoznak. A tojástermelő gazdák a mostani helyzetre való tekintettel több fertőtlenítést vezettek be, több kesztyű, védőruha és maszk fogy köreikben – jelezte a szakszövetség, megjegyezve: ahogy az egészségügyben, az élelmiszer-termelési szektorban is a védőfelszerelés folyamatos biztosítására van szükség, a gazdák pedig megtesznek mindent, hogy ezeket beszerezzék. A húsvéti előkészületek jegyében hangsúlyozták: a húsvétkor tipikus tojásételek megszokott elkészítési módjától idén sem kell eltérni a koronavírus fertőzés veszélye miatt, mert ezek szokásos hőkezelése, sütés, főzése elbánik a kórokozókkal, vagyis a hagyományos ételkészítési mód teljesen biztonságos fogyasztást tesz lehetővé a tojások esetén is, természetesen a megfelelő higiéniai szabályok betartásával, a főzőfelületek kiemelt tisztán tartásával.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.