A tojástermelők a veszélyhelyzet idején is folyamatosan dolgoznak, így a húsvétkor megugrott igények mellett az sem okozott gondot, hogy a koronavírus okozta indokolatlan vásárlási láz miatt márciusban ötven százalékkal több tojás fogyott a szokásosnál – és ezt még nem feltétlenül a húsvéti bevásárlások részeként halmozták föl a családok. Egy „átlagos” húsvétkor 270-280 millió darab tojás fogy idehaza, ez az éves fogyasztás nagyjából 10 százalékát teszi ki. 2019-ben egy ember átlagosan 238 darab tojást fogyasztott Magyarországon, míg 2013-ban még 214 volt az átlagos fogyasztás fejenként.
A Magyar Nemzet megkeresésére a Magyar Tojóhibrid-Tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének titkára felidézte, hogy a koronavírus elterjedése már kezdetben kihívás elé állította a szektort: például az import takarmány érkezése miatti bizonytalanság komoly szervezést igényelt, de az ágazat megfelelt a rendelési igényeknek. Molnár Györgyi megerősítette: az áruházláncok ellátása folyamatosan biztosított, ugyanakkor áremelkedés előfordulhat, több tényező miatt.
Dráguló alapanyag
– Az unióban 9-10 százalékos emelkedés volt március végéig, az importált takarmány alapanyagok, például a szója ára itt is nő, de ez nem jelenti azt, hogy a fogyasztói árakban rögtön jelentkezik a többlet, az a kereslet-kínálattól függ. Jelenleg rendkívül hektikus a piac mozgása. Emelkedtek a nemzetközi szállítási költségek is, és a forint-euró árfolyam sem kedvez a behozatalnak – jelezte a Tojásszövetség titkára. Mint mondta, a szezonalitást sem lehet most tervezni, ahogy az sem kiszámítható, lesznek-e export-leállások, és egyes területeken a madárinfluenza is nehezítő tényező. Vagyis a termelői költségek emelkedése biztos, annak áremelő hatása viszont bizonytalan, de várható. Az elmúlt két hétben például 2-3 forinttal nőttek a termelői árak, hosszú távon 5 százalékos termelői áremelkedésre is számítani lehet.
Hiányoznak az éttermek
A tojáspiacot egy másik jelenség is sújtja. A szakember kitért rá, hogy a Horeca szektorban a hotelek, éttermek, menzák által rendelt feldolgozott termékmennyiség az elmúlt időszakban drasztikusan lecsökkent amiatt, hogy a vendéglátóhelyek üzemszünetre váltottak a járvány idejére, vagyis nem rendelnek. – Abszolút érezhető hogy a tojással feldolgozott termékek rendelése leállt, ezek a feldolgozó üzemek jelenleg várnak, de már látható, hogy a teljes európai piac átalakul a turizmus leállása miatt. Egyelőre az is kérdéses, hogy alakul az áruházi lakossági igény itthon – sorolta az aktuális iparági dilemmákat Molnár Györgyi, megállapítva: ahogy más ágazatok számos területén, a teljes tojáspiacra is rányomja a bélyegét a koronajárvány miatti helyzet.