Szupermenta: biztonságosak a margarinok

A dobozos margarinok terén rendkívül nagy a választék, emiatt is volt indokolt a hatósági kontroll.

Magyar Nemzet
2020. 04. 23. 12:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyik keresett alapterméket, a korábban sokat támadott dobozos margarinokat vetették tesztelés alá a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei a Szupermenta programban. Az átfogó laboratóriumi ellenőrzés során elsősorban az élelmiszer-biztonsági szempontok szerint értékelték a termékeket, de a jelölés megfelelőségét is megvizsgálták.

A dobozos margarinok terén rendkívül nagy a választék a kereskedelemben, emiatt is volt indokolt a hatósági kontroll, amelynek során a vásárlók számára széles körben elérhető, ízesítés nélküli, 39 és 60% közötti zsírtartalmú margarinok közül választottak ki 17 fajtát. Valamennyi terméknek megmérték a zsír és tartósítószer tartalmát, egyes margarinoknál pedig a laktóz (tejcukor) és kazein (tejfehérje) jelenlétét is. Ezenfelül az erukasav-tartalmat, fémszennyezés tekintetében pedig az ólom és réz jelenlétét is ellenőrizték, továbbá szintén sor került az omega-3, omega-6 zsírsav tartalom vizsgálatára – foglalta össze a Nébih lapunkhoz eljuttatott friss tájékoztatása.

Megnyugtató eredmények születtek, melyek alapján megállapították, hogy a margarinok megfelelnek a dobozok jelölésein szereplő zsírtartalomnak, és a laktózmentes jelöléseknek is. Fontos tapasztalat, hogy a termékek nem tartalmaznak nehézfémeket (ólom vagy réz), ahogyan erukasavat is kizárólag határérték alatti mértékben mutatott ki a laboratórium – emelték ki, megemlítve a tartósítószereket is, amelyek használata a margarinban általánosan elterjedt és megengedett, azonban azt minden esetben jelölni kell.

A vizsgált kenhető árucikkekben a jelölésük alapján 13-ban használtak tartósítószert, mindnél kálium-szorbátot, a jogszabályban meghatározott határérték alatt. Akadt olyan termék is, amelyen nem vallotta be a gyártó, hogy tartósítót tartalmaz, amiért 460 ezer forint összegű élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabott ki a hivatal, négy további esetben pedig figyelmeztették az előállítót a kisebb jelölési hibák javítására.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.