A koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet nemcsak nehézséget, hanem lehetőséget is jelent a magyar agrárium számára, a válságos időszakban pedig felértékelődik a biztonságos, minőségi élelmiszer-termelés szerepe – mondta lapunknak Nagy István. Az agrárminiszter emlékeztetett arra, hogy a kormány eddig is és a veszélyhelyzet idején is prioritásként kezeli a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar stabil működésének fenntartását. – Hazánk 25 millió ember ellátására képes, a belső fogyasztáson túl bőven jut a külpiacokra is a minőségi magyar termékekből – mutatott rá a miniszter. Az ágazat teljesítőképességét jól példázza, hogy a koronavírus megjelenésekor a vásárlói roham ellenére volt elég élelmiszer az országban. A rövid ideig fennálló készlethiány csupán a logisztikai nehézségeknek volt betudható.
A miniszter szerint a veszélyhelyzet idején is az a cél, hogy az élelmiszer-termelési kapacitások megmaradjanak, így az élelmezésbiztonság és az exportpotenciál is megőrizhető. Az elmúlt időszakban ezt számtalan intézkedés segítette. Az élelmiszer-gazdaság valamennyi szereplőjét érinti az a 25 milliárd forintos mentőcsomag, amelyet a kormány a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítésére biztosított. A különböző támogatási konstrukciók kialakítása folyamatban van, és azok alapján a támogatások az Európai Bizottság jóváhagyását követően azonnal elérhetők lesznek. Az agrárágazati szereplők folyamatos működését szolgálja a kedvezményes feltételekkel igényelhető Agrár Széchenyi-kártya (ASZK) konstrukció. Az első kérelmezők már pénzükhöz jutottak, a következő hetekben pedig több százan kaphatják meg a százszázalékos kamat- és költségtámogatású folyószámlahitelt.
A koronavírus-járvány nemcsak finanszírozási oldalról okozott nehézséget, sok helyen a munkaerő biztosítása is veszélybe került. A legnagyobb gond elsősorban az idénymunkára épülő kertészeti ágazatban jelentkezett. A minisztérium ezért Munkaszüret néven online munkaközvetítő oldalt indított, ahol bárki válogathat a termelők kínálta munkalehetőségek között. Ezzel és a határon túlról érkező vendégmunkások belépésének lehetővé tételével enyhíteni lehet a zöldség- és gyümölcstermesztés égető munkaerőhiányát.