időjárás 1°C Ambrus 2022. december 7.
logo

A szankciók miatt ki kell vezetni a benzinárstopot

Az áramtermelés hetven százaléka karbonmentes volt áprilisban

Somogyi Orsolya
2020.05.13. 11:12

Jelentősen csökkent, húsz százalék közelébe ért az importáram aránya Magyarország teljes áprilisi felhasználásában. Az általában jellemző 30-35 százalékkal szemben a mostani érték azt is jelzi a Paks II. Zrt. szerint, hogy a magyar erőművek ebben a rendkívüli helyzetben is jól teljesítenek. Ezen belül lényeges, hogy az itthon megtermelt villamos-energiának mekkora hányada az, ami nem ront tovább a globális felmelegedés helyzetén. Elmondható, hogy az atomerőmű folyamatos üzeme, valamint a nagyobb napelemparkok és a háztartási méretű napelemek együttes termelése esetenként megközelítette a 85 százalékot. Az egész hónapot illetően pedig a karbonsemleges termelés meghaladta az összes belföldi termelés hetven százalékát. Ennek ötödét a megújulók, nyolcvan százalékát pedig a paksi atomerőmű biztosította.

A jó arányokhoz hozzájárult az is, hogy a tavaly áprilisinál kisebb volt az áramigény, ezért az import mellett a karbonintenzív erőművekre kisebb szerep hárult. Igaz, márciusban még – a nemzetközi trendekkel ellentétben – Magyarországon a koronavírus-járvány nem csökkentőleg hatott az áramfogyasztásra, hanem több áramot használtunk éves összehasonlításban. Áprilisban azonban már érezhető volt a járvány hatása ezen a területen is, és a hónap végén stabilizálódott a napi fogyasztás 107 gigawattóra körüli értéken a villamosenergia-ipari rendszerirányító adatai alapján. A Mavir 2019 áprilisához viszonyítva 9,1 százalékkal alacsonyabb felhasználást mért az idei év negyedik hónapjában, egyértelműen a járvány nyomán leálló gazdaság miatt. Ennek ellenére 2020 első négy hónapjának összesített villamosenergia-felhasználása mindössze 0,35 százalékkal (55 GWh) maradt el a tavalyi év azonos időszakának áramigényétől.

Elemzők szerint a jelenlegi magyarországi és európai helyzetet figyelembe véve az áramfogyasztás az elmúlt hónaphoz képest májusban ismét növekedésnek indul.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.