Elemzők: Az üzemanyagárak nyomták le az inflációt

A változatlan maginfláció viszont bizonyítja, hogy az inflációs nyomás nem tűnt el a gazdaságból.

Horváth Éva
2020. 05. 08. 18:11
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fogyasztói árindex áprilisi csökkenését egyértelműen az üzemanyagok árának csökkenése okozta, a változatlan maginfláció viszont azt bizonyítja, hogy az inflációs nyomás nem tűnt el a gazdaságból – kommentálták a Magyar Nemzeti Bank szakértői és piaci elemzők a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tegnap megjelent, áprilisi inflációs adatait. A jelentés szerint az előző hónapban a boltokban a fogyasztói árak átlagosan 2,4 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál. Márciushoz képest az élelmiszerek ára a megszokottnál nagyobb mértékben, 1,4 százalékkal nőtt, az üzemanyagok ára viszont 16,4 százalékkal csökkent. Az éves maginfláció, azaz a gyorsan változó külső gazdasági hatásoktól megtisztított mutató, az előző havival megegyező, 4,3 százalékos maradt. A fogyasztói árak márciushoz képest átlagosan 0,6 százalékkal mérséklődtek.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője lapunknak jelezte, hogy a következő hónapokban az üzemanyagok bázisárának emelkedése és idei összeomlása miatt az infláció a háromszázalékos cél alatt maradhat, a nyár végétől kissé meghaladhatja a három százalékot. A szakember idén 3,3 százalékos átlagos inflációra számít a tavalyi 3,4 százalék után. Rámutatott arra is, hogy az inflációt a koronavírus hatásai igen ellentétesen érintik: az olajárak és a gazdasági tevékenység összeomlása lehúzza az árakat, míg a gyenge forint erősítheti az inflációt. A veszélyhelyzetet követő újraindulás idején felfutó kereslet a kiesett kapacitásokkal szemben viszont magasabb inflációhoz vezethet, miközben a második félévben erősödhet a forint, ami pedig mérsékelheti az inflációt.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője a távirati irodának arra hívta fel a figyelmet, hogy az infláció áprilisban a különböző háztartásokat jelentősen eltérő mértékben érinthette: akik arányaiban jelentősebb mennyiségű élelmiszert vásárolnak, azok magasabb, akik több üzemanyagot, azok alacsonyabb átlagos áremelkedést tapasztalhattak. A maginfláció változatlansága a jövőre nézve kockázatot is rejt magában, hiszen a jelenlegi alacsony olajár hosszú távon várhatóan nem marad fenn – tette hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.