A beázás a leggyakoribb kár a viharok idején

A szakértők több mint 320 millió forintra becsülik a júniusi időjárás okozta károk összesített értékét.

Magyar Nemzet
2020. 06. 29. 10:24
null
A tető gyakran esik áldozatául a heves szélnek Fotó: Varga György Forrás: MTI/Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az aszályos május után idén sem maradtak el a nyár első hónapjának viharai, özönvízszerű esőzései. Az Allianz Hungária szakértői több mint 320 millió forintra becsülik a júniusi időjárás okozta káresemények összesített értékét – a bejelentések száma eddig duplája a februári Ciara viharciklon első nagyobb hullámában feldolgozott eseteknek. A bejelentések fele beázással kapcsolatos kár volt júniusban, a károk ötödét a viharos szél okozta, míg az említettek mellett a felhőszakadás, a jégverés és a villámcsapás is gyakori problémát okozott. Az előrejelzések szerint még nem értek véget a viharok, ezért nem árt felkészülni és megfogadni a károk megelőzését segítő tanácsokat.

Például érdemes megbízható, hiteles forrásból nyomon követni a várható időjárást és a kiadott figyelmeztetéseket. Ha a meteorológia viharra figyelmeztet, fokozottan ügyelni kell arra, hogy a nyílászárók zárva legyenek, illetve erős széljárásnál célszerű a teraszokon, erkélyeken minden könnyen mozdítható tárgyat rögzíteni vagy szélvédett helyre tenni. Évente legalább egy alkalommal és az erős széllel járó viharokat követően javasolt a tetőburkolatok, tetőcserepek vizsgálata is. Ezzel megelőzhetjük, hogy a már sérült tetőben további károk keletkezzenek, illetve elkerülhetjük, hogy a sérülésből eredő nyíláson keresztül az eső az épületbe jutva további károkat okozzon.

A tető gyakran esik áldozatául a heves szélnek
Fotó: MTI/Varga György

A házon belüli károk elkerüléséért zivatar idején ajánlott az elektromos készülékek csatlakozóit kihúzni a konnektorból, mert ezzel védekezhetünk a villámcsapás okozta, túlfeszültségből eredő meghibásodások ellen. Mélyebben fekvő helyiségek, domboldali, hegyoldali ingatlanok esetében gondoskodni kell a megfelelő vízelvezetésről – ehhez fontos, hogy vegyük figyelembe a közterületről bezúduló vizet is. Viharjelzés esetén arra is gondoljunk, hogy célszerű az autót garázsba vagy fedett helyre vinni. Amennyiben ez nem megoldható, kerüljük a fák alatti parkolást. Nem szabad megfeledkezni a házi kedvencekről sem: idejében gondoskodni kell a szabadban lévő állatok biztonságos elhelyezéséről, ahogy a mezőgazdaságban a növények szükséges védelméről is, és a munkagépeket is fedett helyen érdemes tárolni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.