Változás a logisztikai cégnél

Közleményt jelentetett meg a Waberer’s, miszerint igazak a főtulajdonos értékesítési szándékáról szóló sajtóértesülések. Ilyenkor gyakran gyengül egy részvény, ebben az esetben épp az ellenkezője történt.

Fellegi Tamás Péter
2020. 07. 30. 11:48
null
Egyelőre nem világos, hogy a fő tulajdonos a teljes részvénycsomagját értékesíti-e Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Waberer’s Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde honlapján jelentette be, hogy tudomására jutott olyan friss sajtóértesülés, amely szerint a Mid Europa Partners által menedzselt befektetési alap (a cég fő tulajdonosa) mérlegeli részvényeinek részleges vagy teljes értékesítését. A közlemény szerint a Mid Europa a Waberer’snek megerősítette, hogy megbízta a Rothchild pénzügyi tanácsadót annak érdekében, hogy segítse a Waberer’sben meglevő részesedésük értékesítését. Hozzáteszik: bizonytalan, hogy végül a Mid Europa meglévő részesedését egészben vagy akár részben értékesíti-e.

A hír annyiban nem új, hogy a fő tulajdonos, aki a névadó Wáberer Györgytől vásárolta meg a cégben lévő részesedését 2016 nyarán, a 2017-es tőzsdei bevezetés során szerette volna részesedése jelentős részét, 8,54 millió részvényt eladni, azonban a vártnál kisebb kereslet miatt csak 1,8 ­milliót sikerült. A gyenge kereslet, sőt a névadó tulajdonos akkor váratlannak tűnő kiszállása sem lehetett teljesen véletlen: a részvény tőzsdei szereplése során összeomlott, ára az 5100 forintos kibocsátási árról jóval ezer forint alá zuhant. A Mid Europa már korábban, 2018 márciusában is jelzett eladási szándékot, de akkor hamar visszalépett ettől. A cég egyébként még a tőzsdei kibocsátáskor jelezte, hogy két éven belül kiszállna a cégből, de erre akkor a zuhanó árfolyam mellett esélye sem lehetett.

Egyelőre nem világos, hogy a fő tulajdonos a teljes részvénycsomagját értékesíti-e
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Most, úgy tűnik, ismét napirendre került a kérdés, immár a tőzsdei bevezetési ár töredékén is. Persze kérdés, hogy egyben egy nagyobb csomag nem érhet-e jóval többet, mint a kialakult tőzsdei ár, lehet, hogy a közlemény megjelenése után ezért emelkedett a papír hét százalékkal, 1040 forintig.

A közlemény még egy megjegyzést tartalmaz, miszerint a benne található egyes információk a közlemény közzétételéig bennfentes információnak minősülhettek a piaci visszaélésekről szóló 596/2014/EU rendelet 7. cikke szerint. Ez azt jelzi, hogy aki a még hivatalosan nyilvánosságra nem hozott információ birtokában vesz vagy ad el a részvényekből, bennfentes kereskedést követhet el, mivel más befektetők még nem lehetnek az információ birtokában. Kérdés, hogy sikerül-e végül vevőt találni, lát-e egy komolyabb befektető fantáziát a cégben, és ha igen, milyen áron jöhet létre az ügylet?

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.