Gyorsan javul a foglalkoztatási helyzet, sok az új munkahely

A válság sújtotta ágazatokban már többszörösére emelkedett a bejelentett új állások száma.

Nagy Kristóf
2020. 08. 05. 7:45
null
Ipari alpinisták tisztogatási akciója. Az irodán kívül is van élet Fotó: Mirkó István Forrás: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentősen, 25 ezer fővel csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma augusztus első napjaira a június közepén mért csúcshoz képest – húzta alá tegnap Bodó Sándor. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a foglalkoztatási adatok is bizakodásra adnak okot, hiszen a jú­niusi mutatók májushoz képest már 58 ezres létszámnövekedést jeleztek. A veszélyhelyzet miatt elsőként és leginkább nehéz helyzetbe jutott ágazatok közül a kereskedelemben, a turizmus-vendéglátásban és a feldolgozóiparban is a többszörösére emelkedett a bejelentett új álláshelyek száma.

A béreket is jelentősen befolyásolhatja a munkaerőpiaci fellendülés – vélik a lapunk által megkérdezett szakszervezetek és a szakértők. Az átlagkeresetek emelkedését mérte a Központi Statisztikai Hivatal a legfrissebb, májusi adatsorában. A számokat ugyanakkor jelentősen befolyásolja, hogy a részmunkaidőben foglalkoztatottakról nem mutat képet a statisztika, emellett az év első hónapjaiban elfogadott béremelések végrehajtása is hozzájárul még a növekedéshez. Elemzők szerint sok alacsony végzettségű, alacsony fizetésért foglalkoztatott munkavállaló vesztette el állását. Ezzel szemben a magasabb keresetű, felsőfokú végzettségű vagy középfokú képzettségű és szakmai tapasztalattal rendelkező munkavállalók állásának túlnyomó többsége megmaradt.

A Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete (MTSZSZ) arra hívta fel a figyelmet, hogy a globális piacnak, illetve az exportnak kitett vállalkozások a második féléves kilátásokat mérlegelve döntenek munkavállalóik sorsáról. A képviselet szerint országos szintű leépítések nem várhatók, és elsősorban a határozott idejű szerződéssel dolgozókat vagy a kölcsönzött munkaerőt érintik. Egyre több jelzés érkezik ugyanakkor olyan vállalkozásoktól is, amelyek az állományból, sőt az adminisztrációról is küldenek el munkavállalót, ám nem ez jellemzi a foglalkoztatók többségét. A szakszervezetek emellett úgy látják, a sikeresen újrainduló vállalkozásoknál ismét toborzások kezdődtek. Rossz hír, hogy az új munkavállalókat jellemzően már alacsonyabb fizetésért veszik fel, mint amennyit a járvány előtti időszakban fizettek az adott pozíciót betöltőknek.

Az MTSZSZ arra is rámutatott, a jól képzetteket, a mérnököket, a kutató-fejlesztőket továbbra is magas bérért alkalmazzák, a kereslet pedig a következő időszakban jelentősen növekedhet irántuk, így a verseny is átlag felett növelheti fizetésüket. Ennek oka, hogy felgyorsult a robotizáció, amely a válságból való kilábalásban alapvető fontosságú, a technológiai fejlesztésekkel ráadásul jelentős versenyelőnyre lehet szert tenni az átalakuló globális piacokon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.