Megkétszereződött az érdeklődés a Népi építészeti programra

Több mint négyszáz tulajdonos nyújtott be támogatási kérelmet védett ingatlana felújítására.

Pintér
2020. 09. 24. 11:47
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A korábbi kiírással összehasonlítva kétszer annyi kérelem érkezett a magyarországi népi épített örökség megóvását célzó Népi építészeti program legutóbbi támogatásigénylési fordulójára. A lebonyolító Teleki László Alapítvány lapunkat arról tájékoztatta, hogy a szeptember 14-i határidőig 403-an nyújtottak be kérelmet ingatlanuk teljes vagy részleges felújítására. – Az érvényes kérelmek által kialakult pénzügyi igény messze meghaladja az éves kiosztható keretet. Ez nem baj, sőt: egy jó programnak így kell működnie – mondta Diószegi László, az alapítvány igazgatója a kimagasló érdeklődésről.

A kormány által létrehozott program célja, hogy vissza nem térítendő támogatást nyújtson olyan védett épületek tulajdonosainak – akár magánszemélynek, akár szervezetnek –, amelyek a népi építészet értékeit képviselik. A program révén évi 1,5 milliárd forintos keretösszeg áll rendelkezésre. Az odaítélhető juttatás összege kérelmenként legalább 500 ezer, legfeljebb húszmillió forint lehet.

A legtöbben, 132-en a Dél-Dunántúlról nyújtottak be támogatási kérelmet, Észak-Magyarországról hetvenen, a Közép-Dunántúlról 68-an pályáztak. A nagy többség magánszemély tulajdonos, ők nyújtották be az igények csaknem háromnegyedét. Mellettük 89 helyi önkormányzat fordult támogatásért az alapítványhoz. Az elbírálást a Miniszterelnökséget vezető miniszter által felkért bíráló bizottság végzi, a döntésről a kérelmezőket írásban értesítik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.