Több program támogatja az épített örökség megóvását

Számos párhuzamosan futó kezdeményezéssel támogatja a kormány az építészeti örökség megóvását és fenntartását az utóbbi években. Orbán Balázs, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese szerint a Nemzeti kastélyprogram mellett a Népi építészeti programnak és a Magyar falu programnak is fontos szerepe van a vidéki épített környezet védelmében és fenntartásában.

2020. 09. 07. 15:52
null
Füzér megújult vára.A hagyomány nem a hamu őrzését, hanem a láng továbbadását jelenti Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány felismerte, hogy nemzeti örökségünket és a vidék értékeit meg kell őriznünk, hogy méltó módon adhassuk át az utókornak, ehhez pedig számos programot indítottunk útjára. Mi hisszük, hogy a hagyomány nem a hamu őrzését, hanem a láng továbbadását jelenti

szögezte le Orbán Balázs, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese a minap egy országgyűlési írásbeli kérdésre válaszolva. Mint írta, a kormány az elmúlt évekhez hasonlóan a jövőben is kiemelt figyelmet fordít kulturális értékeink, azon belül is épített örökségünk megóvására.

Ennek érdekében több, egymással párhuzamosan futó programot indítottak és társasági adókedvezményt biztosítanak a műemlék épületek felújításához. A jelenleg független, volt jobbikos Bana Tibornak az épített örökség megóvását firtató érdeklődésére Orbán Balázs a Nemzeti kastélyprogram és nemzeti várprogram hamarosan kezdődő második ütemén kívül a Népi építészeti programra és a Magyar falu programra hivatkozott, mint amelyeknek fontos szerepe van a vidéki épített környezet védelmében és fenntartásában.

Füzér megújult vára.A hagyomány nem a hamu őrzését, hanem a láng továbbadását jelenti
Fotó: Havran Zoltán

– A Teleki László Alapítvány által koordinált, a népi műemlékek és a műemléki értéket képviselő vidéki épített örökség megóvása, megőrzése, fenntartása érdekében létrehozott Népi építészeti program keretén belül tájházak, magánszemélyek, civil szervezetek, önkormányzatok és egyházak igényelhetnek támogatást – jelezte a tárca parlamenti és stratégiai államtitkára. Emellett a Magyar falu program szolgáltatásfejlesztés és infrastrukturális pillérének kiemelt feladata az épített – sokszor védettség alatt álló – falusi környezet védelme, amely a meglévő – önkormányzati vagy egyházi tulajdonú – épületek, közösségi terek fejlesztését jelenti. A program Elhagyott ingatlanok közcélra történő megvásárlása elnevezésű pályázati kiírásának

célja pedig az elhagyott vidéki ingatlanok megvásárlásának ösztönzése és azok közcélú ingatlanná való átalakítása.

A Népi építészeti program új kiírására szeptember 14-ig lehet kérelmet benyújtani. Mint a Teleki Alapítvány lapunkkal közölte, az odaítélhető vissza nem térítendő támogatás összege kérelmenként legalább 500 ezer, legfeljebb húszmillió forint.

A hagyományos építőmesterségekhez fűződő építő tevékenységek kerülnek előtérbe. Örömteli, hogy egyre több kisvállalkozás tér vissza ilyen tevékenységekhez, a hagyományos építőanyagok előállításához és használatához, vagyis a néhány évvel ezelőtt még tapasztalható építőanyag-hiány, amikor külföldről kellett behozni mondjuk szalmát, már nem jellemző

– mondta korábban a Magyar Nemzetnek adott interjúban Vukoszávlyev Zorán, a program szakmai vezetője.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.